Am si eu o situatie pe care nu stiu cum sa o rezolv: lucrez la o institutie publica care a preluat de curand de la spitalul municipal toate cabinetele scolare; medicul generalist are contract cu norma intreaga pe liceeele din oras dar mai are 2 ore si pe cabinetele din scoli. In spital a avut 2 contracte de munca unul cu norma intreaga si unul cu timp partial. Este corect? Poate avea cineva 2 contracte de munca la acelasi angajator dar pe puncte de lucru distincte?
Multumesc anticipat de raspunsuri.
Sunt noua in acest domeniu si nu-l stapanesc prea bine dar nu sunt doua functii diferite este aceeasi functie, medic generalist la doua dispensare din cadrul aceluiasi angajator. Este corect daca fac act aditional la contractul de munca prin care ii dau 2 ore la celalalt dispensar (la cabinetele de la scoli)?
Nu puteti face act aditional cu inca 2 ore pentru ca deja are CIM cu 8h/zi la acest angajator si ar insemna ca lucreaza 10h/zi.
Cand ai contracte de munca la angajatori diferiti, chiar daca timpul de lucru depaseste 8h/zi nu se vede, asa insa...
Puteti sa faceti un act aditional in care sa specificati ca 2h/zi din timpul de lucru se vor desfasura la locatia respectiva.
Potrivit prevederilor art. 35 alin. (1) din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Fac exceptie de la aceste prevederile situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Conform art. 35 alin. (3) din Codul muncii salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.
Observam ca nici o dispozitie legala aplicabila nu interzice cumulul de functii la acelasi angajator, drept pentru care, in temeiul principiului ceea ce nu este interzis este permis, raspunsul este simplu: sigur ca putem cumula mai multe functii la acelasi angajator incheind cu acesta mai multe contracte de munca.
Singura exigenta care trebuie asigurata este de a nu incalca dispozitiile art. 131 alin. (1) din Codul muncii, potrivit careia salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
Aceasta se poate asigura prin intocmirea unor contracte de munca cu timp partial la acelasi angajator astfel incat sa se respecte dispozitia cuprinsa in art. 131 alin. (1) din Codul muncii.
Au existat cazuri in care inspectorii de munca au refuzat inregistrarea contractelor pe motiv ca s-ar incalca dispozitiile art. 111 alin. (1) din cod, potrivit carora durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. In ceea ce priveste acest aspect sunt de parere ca durata maxima a timpului de munca de 48 de ore pe saptamana vizeaza un contract de munca si nu durata cumulata decurgand din mai multe
Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe funcţii, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Cumulul de funcţii reglementat de Codul muncii presupune existenţa mai multor contracte de muncă, indiferent de tipul lor.