avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate din Romania
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate din Romania

Buna ziua,
situatia este in felul urmator: am studiat in Romania 3 ani apoi am lucrat inca 2,6 ani ca si economist dupa care m-am mutat in Germania.Timp de 6 luni am facut un curs de limba germana apoi m-am angajat timp de 23 luni, am intrat in somaj timp in care am facut un curs platit de stat si imediat am intrat in concediu crestere copil. In acest concediu m-am imbolnavit de o boala neurologica foarte rara in urma careia am ramas tetraplegica, cu grad de handicap 100% si insotitor ( am “ angajat-o pe soacra mea venita special din Romania). In Germania nu mai sunt considerata apta de munca iar ca urmare primesc o pensie de invaliditate pentru perioada in care am cotizat aici. Intrebarea mea este: pentru cei 2,6 ani lucrati in Romania am dreptul la pensia de invaliditate? Dar la ajutor de handicap? Indemnizatie de insotitor pt soacra mea primesc de la cass din Germania, fiindu-i achitate toate asigurarile sociale. Asi putea primi si din Romania indemnizatia de insotitor tot pt soacra mea?
Casa de pensii din Germania mi-a confirmat ca a trimis catre casa de pensii Timisoara situatia mea si ca urmeaza sa recalculam sumele in functie de raspunsul acestora. Raspuns care din pacate de cateva luni inca nu apare.
Va multumesc anticipat.
Cu stima,
Roxana
Cel mai recent răspuns: valdeval , utilizator 21:54, 5 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
eu cred ca da, puteti beneficia de pensie de invaliditate pentru anii lucrati in Romaia, ca doar ati cotizat la pensii in Romania . se mai acorda si un stagiu potential, nu stiu exact cati ani , se ia In calcul si facultatea, ar fi deci cam 6 ani lucrati , pentru pensie de invaliditate; va fi o suma mica dar decat nimic...succes si sanatate ! In afara de casa de pensii din Germanai care a trimis la Timisoara hartiile, nu aveti pe nimeni sa vada ce s-a intamplat cu crerea aceea ? sau puteti suna chiar dumneavoastra la Casa de Pensii Timsi si sa ii intrebati

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

60 lei pensie de invaliditate dupa aproape 10 ani lucrati ancamaria1000 ancamaria1000 Am intrat in comisia de expertiza medicala in 12 mai 2014 si ca urmare a deciziei medicale am intrat in gradul doi de invaliditate.Drept urmare,m-am prezentat ... (vezi toată discuția)
pensie invaliditate mariacrisss mariacrisss IMPORTANT! Bună ziua Va rog frumos sa ma ajutați ca câteva raspunsuri: 1.Sunt în CM oncologie gr III B și primesc indemnizație de handicap grav cu ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate pentru o persoana de 20 de ani aly99 aly99 Am un copil in varsta de 20 ani cu handicap grav,grad 1,am facut un dosar la casa de pensie pentru a primi pensie de incapacitate de munca,am depus dosarul si ... (vezi toată discuția)