Urmeaza sa divortez cu acordul partilor la judecatorie, iar copiii ne-am inteles sa ramana sa locuiasca cu sotia, autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ambii parinti. Sotia a solicitat in acelasi proces sa platesc pensie alimentara copiilor, fapt cu care sunt de acord. As vrea va rog daca ma puteti ajuta sa-mi spuneti daca instanta de judacata atunci cand stabileste pensia pentru copii are obligatia sau trebuie sa tina cont de faptul ca sotia are venituri mai mari decat mine. Adica daca sotia are venituri lunare mai mari decat mine instanta poate stabilii o pensie alimentara pentru cei doi copii mai mica de 1/3 din venitul meu. Care ar fi prevederile legale sau principiiul in baza caruia instanta ar fi obligata sa stabileasca pensia raportat si la venitul sotiei care este mai mare. Urmeaza sa se stabilesca termen de judecata si cum nu imi permit un avocat si mi-ar fi de mare folos aceasta informatie. Asa cum am spus sunt de acord sa platesc pensie alimentara si in cazul in care imi voi permite o sa-mi ajut copii chiar cu mai mult dar cred ca corect ar fi ca la intretinerea copiilor sa participe fiecare parinte in raport de veniturile fiecaruia.
Multumesc anticipat.
Buna ziua
Indiferent de veniturile sotului la care vor avea domiciliu minorii, celuilalt sot i se stabileste cota de pensie de intretinere conform prevederilor art. 529 C.Civ.
Multumesc pentru raspuns.
Totusi am o nelamurire legata de art. 529 C.Civ. Conform al. 2 al art. 529 C.Civ. ,,Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii." Din acest articol eu inteleg ca pensia de intretinere pentru doi copii, se poate stabili pana la o treime, adica maxim o treime, deci ea poate fi si mai mica de o treime.
intrebarea mea acum este care sunt conditiile sau situatiile in care instanta poate sau trebuie sa stabilească o pensie de intretinere mai mica de o treime?
Fiecare parinte isi intretine copilul cu o suma raportata la venitul sau. Nu e motiv ca dvs sa platiti mai putin , faptul ca sotia castiga mai mult.. Poate castiga dublu fata de dvs, nu inseamna ca asta va permite sa nu platiti deloc.
Instanta tine cont si admite sa platiti mai putin daca aveti o situatie dificila.. sunteti bolnav de ex si cheltuiti destul pe medicamente sau aveti un parinte in intretinere sau platiti chirie ca nu aveti unde locui.
Mai tine cont si de nevoile copiilor.
Pensie alimentara
asdeass
Buna ziua,sunt in divort cu sotia ,avem 2 copii minori.Doresc sa aflu cat va fi cuantumul pensiei de intretinere in urmatoarele conditii:
Copiii raman cu ... (vezi toată discuția)