avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Proiectarea propriei case
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Proiectarea propriei case

Buna ziua,
Un inginer care a absolvit Universitatea de Constructii si are experienta in proiectarea de locuinte(case, anexe gospodaresti), isi poate realiza singur proiectului pentru obtinerea Autorizatiei de Construire/Demolare pentru reabilitarea/consolidarea unei anexe(bucatării - doar parter + acoperis) a unui imobil situat in mediul rural, al carui proprietar este?
Care sunt articolele din prevederile legale in vigoare care accepta/interzice acest aspect?
In practica pentru ce fel de reparatii/consolidari ale unor imobile in mediul rural este necesar autorizatie de construire?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:06, 26 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Gasiti informatii aici: www.avocatnet.ro/articol_375...
si aici: www.avocatnet.ro/articol_133...
Studiati legea initiala plus modificarile si completarile. Idem pentru ordinul ISC.
Poate fi un impediment: proiectul intocmit de dvs. sa trebuiasca avizat de o firma autorizata pentru proiectare ctii. in sensul certificarii respectarii normativelor de ctii, in vigoare.
Pe perioada efectuarii lucrarilor, acestea trebuie supravegheate de un diriginte de santier.
Studiati si aici, plecand de la Legea ctii.-lor nr. 10/ 1995: www.avocatnet.ro/articol_409...
Ultima modificare: Duminică, 5 Noiembrie 2017
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Sa inteleg ca eu, ca angajat al unei firme imi pot face proiectul de consolidare a unei bucatarii/imobil avand specializarea corespunzatoare, dar tot eu nefiind angajat al unei firme de proiectare case, nu am dreptul sa-mi proiectez propria locuinta, bineinteles cu respectarea normelor si cu verificarea proiectului de catre verificatori atestasti ? Eu am citit prevederile din legea 10 si legea 50, dar nu am gasit ca ar fi interzis propria proiectare de casa, si ca nu as putea obtine Autorizatia de Construire...
Cred ca este un pic ciudat ca un doctor sa nu-si poata da o reteta, sau face o injectie, la fel si un inginer proiectant sa nu-si poata proiecta propria locuinta, si sa necesite contractarea unei firme?
Astept pareri.......Multumesc
Daca sunteti angajat al unei firme de proiectare ctii. si instalatii nu vad sa existe probleme. Nu ati precizat ca sunteti proiectant activ, ci doar ca aveti experienta in proiectarea de case. In cadrul firmei de proiectare lucreaza verificatori de proiecte care dau avizele necesare de conformitate cu normativele in vigoare pentru proiecte.
Probabil si mai mult ca sigur ca totul ajunge la taxe care maresc bugetul , PIBul..etc. Pentru ca multe constructii din diverse domenii cu verificari si para verificari ,studii de prefezabilitate si de fezabilitate ..apoi toate avizarile ,verificarile ...etc " supervizate" ,o parte consistenta dintre ele au ajuns sa se "autodemoleze" ,sa aiba probleme din punct de vedere al constructiei . Parerea este pur personala si a unui nespecialist dar nu cred ca un lucru facut pentru familia ta este tratat cu mai mare atentie si seriozitate de catre cineva "strain"fie si firma cu autorizatie , iar ex. cu medicul e la fel de concludent
Nu este vorba de a trata sau nu cu mai mare atentie si seriozitate un proiect, ci de a respecta o legislatie, in cazul de fata - semnaturi de verificare, autorizare, certificare, etc.
In orice democratie, respectarea legii este obligatorie indiferent de domeniul de aplicare..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie Birtalan Istvan Birtalan Istvan Bună ziua! Vreau să aflu ce fel de documente, autorizatie am nevoie pentru a construi o terasă de 25 mp lipită de casă cu precizarea că în locul acesta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! un garaj descoperit ( sprijinit pe 6 stalpi beton), ... VKaty VKaty Buna ziua! Un garaj descoperit ( sprijinit pe 6 stalpi beton), in mediul rural, după obținerea autorizației de construire, poate fi executat în regie ... (vezi toată discuția)
Legislatie locala constructie casa cosmin9 cosmin9 incerc sa aflu concret care sunt reglementarile ce privesc constructia un case in oras sau comuna. aparent niciun constructor nu doreste sa explice clar ... (vezi toată discuția)