Buna ziua,
Pentru un apartament ipotecat, as dori sa ma lamuresc cu privire la intrebarile de mai jos:
1. Daca doresc sa inchiriez cu contract la ANAF, si daca voi stii ca niciodata nu voi avea o problema cu privire la plata unei rate(oricum platesc in avans destul), mai are rost sa cer aprobare din partea bancii ?
Intreb acest lucru, deoarece in contractul de credit este o taxa pentru aprobare inchiriere, dar si pentru faptul ca am citit undeva, tot pe acest site, un raspuns de genu: "banca nu sta sa verifice daca exista contracte de inchiriere la ANAF pentru fiecare client, si ca va verifica doar daca nu s-a platit o rata."
2. Ca sa fiu sigura, daca raspunsul la intrebarea 1 este ca poti sa NU ceri aprobare, dar se intampla sa nu platesti o rata, ce poate sa iti faca banca, daca apoi descopera ca am contract de inchiriere la ANAF si eu nu le-am cerut aprobarea.
Okay, sa zicem ca voi reusi sa platesc rata respectiva, dar ce poate sa-mi faca legat de lipsa aprobarii pentru inchiriere ?
2.1 Daca totusi platesc mereu ratele la zi, nu am cerut aprobare pentru inchiriere, si totusi prin verificarile lor, afla ca nu am cerut aprobare, ce poate sa-mi faca atata timp cat eu am ratele platite la zi ? Ma amendeaza sau ce ?
3. Daca raspunsul la intrebarea 1 este ca, indifirent de orice situatie, trebuie neaparat sa cer aprobare la banca, daca/cum as putea totusi, prin ANPC sau poate chiar o eventuala "judecata" sa reusesc sa elimin taxa pentru aprobare inchiriere pe motiv ca nu este deloc justificat, deoarece este foarte mare. Daca ar fi 1 RON, n-ar fi o problema, dar nici 500 RON pentru o amarata de semnatura. Motive ar mai putea fi, de genul: daca o sa am si venit din chirii, atunci banca va avea o incredere si mai mare in mine ca o sa-mi pot plati (la timp) ratele, astfel pentru aceasta incredere, de ce ar trebui sa ma taxeze cu 500 RON ? Cam ilogic. N-ar trebui sa cer aprobare+tax ca ma duc la WC ? Sunt anumite "actiuni" pentru care, okay, fac cerere de aprobare la banca, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le dau si bani pentru asa ceva. Aberant.
4. La intrebarea pe care o voi scrie la acest punct, desi intuiesc raspunsul, totusi as vrea sa fiu sigura, si anume: Ordinea este cumva sa fac cerere de aprobare inchiriere la banca si apoi sa ma duc la ANAF sa fac contractul de inchiriere sau invers ?
Logic ar fi sa cer intai aprobare, dar totusi, pe acea cerere, nu trebuie stipulat defapt contractul de la ANAF, adica sa las si o copie cu contractul de inchiriere, ca banuiesc ca banca ar trebui sa vada cu cine fac inchirierea, suma pe care o primesc, adica sa nu aprobe in orb.
5. Am cerut la banca sa-mi dea un formular pentru cerere aprobare de inchirere si mi-au spus ca nu au asa ceva, si ca pot sa scriu de mana(probabil cam ce vreau). Astfel, va intreb, ce anume ar trebui stipulat in cerere ?