avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... O expertiză psihiatrică poate să fie lovită de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

O expertiză psihiatrică poate să fie lovită de nulitate absolută, fără o altă expertiză psihiatrică?

Expertiza psihiatrică se dispune în baza Art.184 CPP, dar persoana în cauză nu a săvârșit fapta pentru care se dispune expertiza și nu și-a dat consimțământul pentru efectuarea expertizei.
Rezultatul expertizei confirmă faptul că persoana în cauză nu are discernământ, întrucât aceasta este tranchilizată pentru a fi prezentată înaintea comisiei psihiatrice.
Dacă persoana suspectată/inculpată este declarată fără discernământ, poate fi reprezentată mai departe, în procesul penal, de către avocat?
Ultima modificare: Duminică, 5 Noiembrie 2017
ContSters396991, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters396991 , utilizator 19:08, 5 Noiembrie 2017
Da, avocatii apara si persoanele fara discernamant, ba e chiar obligatoriu ca ele sa fie aparate de un avocat.
Deci procesul penal continuă, chiar dacă suspectul/inculpatul este exonerat de răspunderea penală (din cauza lipsei discernământului), iar expertiza psihiatrică poate lovită de nulitate absolută, în cazul în care nu se dovedește că suspectul/inculpatul este cel care a săvârșit fapta pentru care s-a dispus expertiza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Două întrebări Zebedeu Zebedeu Având în vedere că expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează după obţinerea consimţământului scris și exprimat al persoanei ce urmează a ... (vezi toată discuția)
La ce servește cu adevărat expertiza medico-legală psihiatrică într-o cauză penală? Zebedeu Zebedeu Potrivit articolului 97 din CPP rapoartele de expertiză constituie mijloace de probă. În cazul expertizei medico-legale psihiatrice raportul de expertiză ... (vezi toată discuția)
Cum se procedează în cazul în care se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice? Zebedeu Zebedeu Cum se procedează în cazul în care se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, astfel încât expertiza să se efectueze cu respectarea ... (vezi toată discuția)