avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubire frate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubire frate

Buna ziua..am si eu o intrebare. Daca mama este decedata,tatal traieste,iar eu vreau sa l despagubesc pe fratele meu,ca sa mi ramana mie apartamentul parintilor care este cea mai buna solutie?...mentionez ca as vrea ca apartamentul sa ramana mai departe pe numele tatalui psna la moartea lui si apoi sa mi ramana mie...multumesc anticipat.
cred ca acum la dezbatera mostenirii dpa mama dvs , trebuie sa discutati cu notarul
Ultima modificare: Duminică, 5 Noiembrie 2017
valdeval, utilizator
scuze, ati mentionat ca apartamentul trebuie sa ramana pe numele tatalui dvs, la inceput citisem ca doriti doar sa il despagubiti pe fratele dvs
Ultima modificare: Duminică, 5 Noiembrie 2017
valdeval, utilizator
1. Nu puteti sa-l "despagubiti" decat pe partea mamei. Cat timp tata traieste, nu puteti face/incheia nici o intelegere pentru ca legea interzice orice pact asupa unei mosteniri viitoare.
Cat desprea partea mamei, daca fratele este dispus sa dea declaratie de renuntare, foarte bine. Daca ii dati bani pentru asta, nu poate fi consemnat in cuprinsul declaratiei de renuntare, pentru ca art.1101 din Codul civil prevede ca "Sub sancţiunea nulităţii absolute, opţiunea succesorală este indivizibilă şi nu poate fi afectată de nicio modalitate." (adica, de o conditie, precum renunt la mostenoire daca imi dai suma de...)
Deci plata banilor, este strict o intelegere intre dvs.
2. La decesul tatalui, vorbim despre o alta mostenire, o alta parte din apartament si din nou, vefi fi chemati amandoi, in calitate de fii, pentru a va exprima optiunea succesorala.
3. Va sugerez varianta: dezbatere succesiune dupa mama (fratele renunta si ramaneti dvs cu tatal), apoi dvs si tatal incheiati fie un contract de intretinere, fie un contract de donatie, din timpul vietii, prin care tatal va transmite partea dansului din apartament, cu intrarea in posesie dupa deces.
Se va realiza dezbaterea succesorala, dupa mama dumneavoastra.

Orice pact asupra unei succesiuni viitoare este lovit de nulitate absoluta.


Succesori,in urma decesului mamei dumneavoastra, sunt urmatorii: tatal dumneavoastra, sotul supravietuitor , cu o cota de 1/ 4, si copiii- cu o cota de 3/4.

In ipoteza in care discutam de bunuri proprietate comuna, devalmasa, cota sotului supravietuitor este de 1/ 8( 1/4 x 1/2 ) si a copiilor este de 3/ 8 ( 3/4 x 1/2 = 3/8, fiecare o cota de 3/16).


Declaratia de renuntare la succesiune vizeaza intreaga mostenire, si nu presupune plata niciunei sume de bani.


Cota-parte din dreptul de proprietate poate fi transfera cu titlu oneros.


In ceea ce priveste cota-parte din dreptul de proprietate al tatalui, poate fi perfectat un contract de intretinere.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota rezervatarului grobianu grobianu Lamuriti-ma, va rog, in urmatoarele probleme: - tatal meu vrea sa-mi lase mie si sotiei mele, prin testament, toata averea sa (casa si pamantul aferent).; - ... (vezi toată discuția)
Succesiunea nucsa nucsa :yes:Buna seara.As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune .Tatal meu a decedat in decembrie 2008.Mama mea traieste si mai am o sora.Tata impreuna ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa parinteasca lalex lalex Buna seara! Mama mea, fiind proprietara unei case doreste sa imi transfere dreptul de proprietate mie(fiul ei) tinand cont ca mai are o fiica,cu care am cazut ... (vezi toată discuția)