avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare carte de identitate expirata!!!
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare carte de identitate expirata!!!

Fiindca buletinul meu urmeaza sa expire am mers la evidenta populatiei sa vad ce acte sunt necesare pentru eliberarea noului buletin si am aflat cu stupoare ca e necesara si prezenta unuia dintre parinti nu am inteles prea bine trebuie sa'si dea acordul ca stau la adresa precizata...sau cam asa ceva..ceea ce m'a derutat total, ma gandeam ca numai la 14 ani e asa ..eu am 23...problema e ca parintii sunt plecati din tara..si nu stiu ce sa fac...se poate cu o procura?
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 01:02, 9 Ianuarie 2012
Multumesc mult! Indoielile mele existau tocmai in privinta utilitatii CRDS in tara.
Sunt si eu implicata intr-o alta situatie. Sunt plecata din tara de 3 ani de zile si imi expira buletinul pe 10 aprilie 2012.
Problema mea este ca va trebui sa ma duc in tara in luna februarie si cu ocazia asta as dori sa imi schimb buletinul mai devreme cu 2 luni.
Adresa mea de domiciliu este in apartamentul mamei mele care a decedat in decembrie 2011.
1. Cum as putea sa imi depun actele pt eliberarea unui nou buletin daca mama a decedat, prezenta ei nemaiputand fi luata in calcul?
2. Am dreptul sa depun actele pt eliberarea unui alt buletin mai devreme cu 2 luni?
3. Cu riscul de a parea neinformata v-as ruga sa imi explice si mie cineva ce este pasaportul CRDS.
va multumesc
Alina Co
Am observat ca la primele doua intrebari ati primit raspuns pe un alt topic.
Pasaport CRDS inseamna pasport pentru cetatean roman cu domiciliul in strainatate.
Conform art. 34. alin 1 din Legea 248/2005:
Cetãţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în strãinãtate poate solicita eliberarea unui paşaport simplu, a unui paşaport simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţãrii de domiciliu, când se aflã în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) a dobândit un drept de şedere pentru o perioadã de cel puţin un an sau, dupã caz, i s-a prelungit succesiv dreptul de şedere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv;
b) a dobândit un drept de şedere pe teritoriul statului respectiv, în scopul reunificãrii familiale cu o persoanã care domiciliazã pe teritoriul acelui stat;
c) a dobândit un drept de lungã şedere sau, dupã caz, un drept de şedere permanentã pe teritoriul statului respectiv;
d) a dobândit cetãţenia statului respectiv;
e) a dobândit un drept de muncã ori este înscris într-o instituţie privatã sau publicã cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesionalã.


Iar art. 34 alin 6 din aceeasi lege prevede: Cetãţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în strãinãtate are obligaţia ca, la înmânarea paşaportului simplu, a paşaportului simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţãrii de domiciliu, sã predea actul de identitate care atestã existenţa domiciliului în România, emis de autoritãţile române.
In primul rand multumesc pentru raspuns, dar trebuie sa revin cu alta intrebare ce imi vine in minte dupa raspunsul dvs.:

Eu, care locuiesc in strainatate de 3 ani, am obligatia (asa cum reiese din art. 34 citat de dvs.) sa predau actul de identitate care atesta domiciliul in Romania.
Dar daca am o casa in Bucuresti cum imi platesc darile daca pentru orice schimbare (de ex. daca vreau sa imi schimb abonamentul la telefonul fix) trebuie sa ma legitimez cu cartea de identitate (in Romania nimeni nu iti cere pasaportul ! ).
Apoi am 2 conturi deschise la bancile din Romania unde tot cu buletinul trebuie sa ma legitimez daca ma duc la banca.
Peste tot in Romania mi se cere buletinul sa ma legitimez.

Cum imi explicati acest lucru?
Eu daca predau buletinul (si chiar sunt obligata la asta) e ca si cum nici nu am locuinta in Bucuresti ! Si totusi am !

Mi se pare o anomalie... Dvs. ce parere aveti?
Aveti obligatia sa predati cartea de identitate doar daca solicitati pasaport CRDS.
Puteti avea mai multe proprietati in Romania, in diferite orase, sau in strainatate, dar din punct de vedere legal, nu puteti avea decat un singur domiciliu, la alegerea dumneavoastra.
Daca optati pentru stabilirea domiciliului in strainatate (solicitati pasaport cu dobandirea statutului de cetatean roman cu domiciliul in strainatate), nu puteti detine in acelasi timp si pasaport CRDS, care atesta domicilul in strainatate si carte de identitate, care atesta domicilul in Romania.
Schimbarea domiciliului nu afecteaza in nici un fel dreptul dumneavoastra de proprietate.
Daca optati pentru stabilirea domiciliului in strainatate, ca act de identitate ar trebui sa se accepte pasaportul CRDS. In cazul in care stati in Romania o perioada mai lunga, puteti solicita o carte de identitate provizorie pentru cetateni romani cu domiciliul in strainatate: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Domiciliu in romania? cristinamariav cristinamariav Am carte de identitate romana si pasaport romanesc. Locuiesc in strainatate de mai bine de 8 ani (in tara ajungand numai in concediu - maxim 3 saptamani pe ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare pașaport crds de la consulat. nu înțelegem natura acestei îngrădiri a libertății unui cetățean român de a-și stabili domiciliul acolo unde dorește mapostolro mapostolro Bună ziua, Aș dori să prezint comunității o situație un pic ciudată, de care ne lovim în mod frecvent la unul din consulatele României în Regatul ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie minor 14 ani Gogolino Gogolino Buna seara.Poate cineva sa ma lamureasca intr-o problema ? Eu sunt romanca ,casatorita cu un italian si am un baiat care a implinit 14 ani in februaie. I-am ... (vezi toată discuția)