Daca am aflat ca pe terenul din jurul casei pe care am cumparat-o trece o conducta de canalizare ce deserveste casele vecine, pot trage la raspundere pe vanzator ca fiind un viciu ascuns sau trebuie sa ma adresez celui care ii apartine sistemul de canalizare?
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca conducta respectiva face terenul impropriu pentru destinatia pe care o doreati dvs sau daca stiind despre prezenta conductei, dvs nu ati mai fi cumparat terenul la pretul deja platit, atunci da puteti introduce o actiune in garantie contra viciilor impotriva vanzatorului, solicitand dupa caz, reducerea corespunzatoare a pretului sau rezolutiunea vanzarii.
Va multumesc de raspuns! Pe langa faptul ca-i scade valoarea proprietatii, mai important este sa stiu cu ce ma afecteaza si cu ce ma obliga pe mine existenta acestei conducte pe terenul meu. Am inteles ca aceasta canalizare este facuta de dezvoltatorul caselor vecine (deserveste vreo 10 case) si conectata la reteaua de canalizare a localitatii, insa in actele de la Primarie nu apare! In cazul unei avarii pe terenul meu sau daca e nevoie sa faca lucrari, modificari, eu pe cine pot trage la raspundere? Ce imi asum acceptand existenta acestei tevi pe teren si eventual, o reducere a pretului initial al casei?
Solicitati detalii primariei, exista posibilitatea ca acea constructie sa fie ilegala.
Daca e ilegala, notificati beneficiarii ei, cereti-le sa isi rezolve problema in termen de, sa zicem, 6 luni, si dupa aceea desfiintati conducta.
Dpdv sanitar nu este recomandabil sa desfiintati conducta fiindca toat mizeria se va aduna pe terenul dumneavoastra. Doar daca reusiti sa ii puneti un dop etans ar merge dar nu vad cum.
Dacâ conducta de canalizare nu este trecutâ în cadastru si primâria nu a aprobat traseul ei existâ toate sansele ca aceastâ conductâ sâ fie ilegal instalatâ de câtre dezvoltator.
Conductele de canalizare trebuie sâ urmâreascâ traseul drumurilor, sâ fie prevâzute cu guri de vizitare, etc.. .
Dacâ aveti pe teren o astfel de gurâ de vizitare va fi dificil sâ pretindeti câ nu erati la curent de existenta canalizârii!
Obligatia dvs, în cazul în care conducta este legal instalatâ, este de a permite accesul liber si în orice moment la instalatie.
Dacâ aceastâ conductâ este ilegal instalatâ cereti: 1) dezvoltatorului sâ producâ o solutie de deviere sau sâ vâ despâgubeascâ; 2) vânzâtorului (dacâ era la curent de existenta instalatiei) reducerea pretului.
Ar fi bine sâ verificati si conformitatea normativâ a instalatiei.
Atentie, instalatia având un rol public, rol acum cunoscut de câtre dvs, nu aveti dreptul sâ operati nici o modificare sau lucrare din proprie initiativâ.