avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Drepturi castigate nu pot fi pierdute!
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Drepturi castigate nu pot fi pierdute!

De ce?

Se vorbeste frecvent de principiul "drepturile castigate nu pot fi pierdute", care ar fi aplicabil in special in materia drepturilor cu impact social (dreptul muncii, asigurari sociale, etc).
Insa, desi am tot incercat sa gasesc o fundamentare dogmatica serioasa a principiului asta nu am reusit... Am dat si peste cateva hotarari ale Curtii Constitutionale, sau ale Curtii Supreme care vorbesc despre asta, insa fara sa detalieze...

Are cineva idee cum si de unde a aparut principiul asta? As fi interesat in primul rand de o fundamentare teoretica, bazata pe texte de lege sau pe articole din Constitutie si mai putin pe argumente de genul "e asa, pentru ca asa e"!

Deci... dei???
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 19:57, 13 Octombrie 2009
Exista un drept la munca. Nu exista un drept la 8 ore de munca.
Cred ca trebuie facuta o distinctie intre drept castigat, adica posibilitatea juridica de a cere cuiva sa aiba o anumita conduita si cuantumul salariului, al concediului de odihna, al orelor de munca zilnice, etc. In continuarea celor cu care am inceput scriu ca exista un drept la salariu insa 1000 de lei pe luna nu reprezinta un drept ci doar modalitatea de materializare a dreptului la salariu. Daca maine se renunta la lei si se plateste in euro nu inseamna ca dreptul la 1000 lei lunar a fost desfiintat si a fost infiintat in locul sau dreptul la 250 de euro lunar ;) .
De asemenea, nu vad de ce intr-o ipotetica dar improbabila deflatie angajatorul nu ar putea sa plateasca in 2010 mai putin nominal decat in 2009 ? De ce sa se aplice numai fata de unii asa-zisa teorie a asa-ziselor a drepturilor castigate ?
Daca sindicalistii, pornind negocierea colectiva de la cuantumul salariilor de anul trecut, vorbesc despre teoria drepturilor castigate, e treaba lor.
In ceea ce priveste drepturile si libertatile abstractiunea matematica "avem o multime dar e vida!" nu mai are nici un sens pentru ca dreptul sau libertatea respectiva sunt recunoscute si exista cu un scop. Insa dreptul la salariu nu se confunda nicicum cu "dreptul" la 1000 de lei lunar.
Parerea mea
Asta e si parerea mea, tocmai de aceea spuneam ca art 53 din Constitutie nu are incidenta.
“Ideea” poate deriva din principiul fundamental al dreptului: principiul echitatii si justitiei. Si, tot de aici pornind, unele drepturi castigate ar putea fi pierdute… pentru restabilirea… echitatii…

Apoi… Citez:
Functiile dreptului sunt acele orientari fundamentale ale actiunii mecanismului juridic la indeplinirea carora participa intregul sistem al dreptului - ramurile, institutiile, normele dreptului - precum si instantele sociale special abilitate cu atributii în domeniul realizarii dreptului.
Una dintre functii este, citez: Functia de conducere a societatii deriva din faptul ca , in sensul cel mai larg, legea ni se infatiseaza a fi forma universala de exprimare a celor mai importate deziderate sociale si in acelasi timp, dreptul se circumscrie conceptului de practica sociala si confera norme de reglementare a societatii. Normele juridice sunt acte de decizie si de conducere sociala, fiind expresia concentrata a necesitatilor vietii sociale.

Adica, necesitatea sociala de azi impune anumite reglementari cu privire la... pierderea unor drepturi castigate in... alt context social...
Dreptul la salariu (si la pensie) nu sunt atinse, dar cuantumul acestora – cred – poate fi micsorat fara a se atinge dreptul fundamental la salar / pensie.

Fiecare ramura de drept are principii proprii, dar sunt (sau ar trebui sa fie) bazate pe principiile fundamentale de drept...

ART.6 (2) codul muncii: tuturor salariatilor care presteaza o munca le sunt recunoscute dreptul la plata egala pentru munca egala, dreptul la negocieri colective, dreptul la ...

Din Legea pensiilor:
Art. 2. - Sistemul public se organizează si functioneaza avand ca principii de baza:
… lit. e) principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite...

Dupa aparitia legii pensiilor, in 2000, au fost adoptate, mai apoi, legi speciale care reglementeaza statutul pensionarilor din diferite structuri ale statului: militari, parlamentari, diplomati, magistrati si angajati MAI, care beneficiaza de pensii de la bugetul de stat, bani virati prin legea bugetului catre bugetele ministerelor in a caror subordine se afla.

Astfel, revin la principiul echitatii si justitiei: restabilirea echitatii, pt ca unele dintre aceste categorii nu contribuie la fondul de pensii, altele contribuie in procent mic (si la case de pensii proprii) ceea ce – pana la urma – ar putea fi considerat inechitabil pt ca de la bugetul de stat (de la ceilalti pensionari) sunt virati bani catre ministerele sugerate mai sus... In legea pensiilor scrie ca fiecare salariat din Romania trebuie sa contribuie la bugetul de asigurari sociale. In acest context legile speciale pot fi considerate neconstitutionale deoarece pensiile speciale sunt sustinute din contributiile platite (si) de cei care nu vor beneficia de prevederile legilor speciale.

Un fel de concluzie:
Am incercat sa argumentez ca... anumite drepturi castigate pot fi pierdute in baza principiului fundamental de drept: cel care priveste echitatea si justitia... Pe acelasi principiu poate functiona ideea ca ”drepturile castigate nu pot fi pierdute”... Echitate poate insemna si faptul ca anumite categorii isi asuma responsabilitati mai mari in profesia aleasa (chiar riscuri) si de aceea ar trebui sa beneficieze de un tratament special... Posibil sa gresesc...
Andreea Lisievici a scris:

Asta e si parerea mea, tocmai de aceea spuneam ca art 53 din Constitutie nu are incidenta.

Andreea, cand raspunzi, te rog sa faci abstractie de status-ul meu :tooth:
Nu pricep de ce sa n-aiba incidenta art. 53 care tocmai despre acest principiu vorbeste: Daca exista un drept acesta nu poate fi in nici un caz desfiintat ci doar restrictionat si aceasta numai in anumite conditii foarte restrictive.
Nu are incidenta, pentru ca restrangerea dreptului in sine nu e acelasi lucru cu restrangerea emolumentului dreptului respectiv. Restrangerea dreptului la salariu nu e acelasi lucru cu modificarea salariului, cel putin asa vad eu lucrurile.

In primul rand, restrangerea unui drept in primul rand se aplica doar in raportul cu statul, nicidecum in raporturi private cum sunt cele in care se aplica teoria drepturilor castigate.
In al doilea rand, restrangerea unui drept inseamna reglementarea unor piedici juridice in calea exercitarii unui drept, de exemplu nu ai dreptul la libera circulatie dupa ora X datorita imprejurarii Y. Dreptul la salariu, cum spuneai si tu, nu inseamna dreptul la salariul X, motiv pentru care indiferent cat este salariul, dreptul de a-l obtine este intact. DIn acest motiv eu nu consider ca modificarea cuantumului salariului poate fi o restrangere a dreptului la salariu.

Alte discuții în legătură

Principiul dreptului castigat cristina/BZ cristina/BZ sunt pensionar militar si ma incadrez in asa -zisa pensie speciala.vreau sa stiu daca in cazul in care imi este este afectata cantitativ pensia in plata ce ... (vezi toată discuția)
Exista stipulat undeva..? Hanuka Hanuka Va rog ca cineva autorizat sa imi explice cum sta cazul \"dreptului castigat\". Este stipulat in vreun articol al Constitutiei (altul decat art.53) sau in ... (vezi toată discuția)
Forta majora in contractele de credit ContSters190527 ContSters190527 Tinand cont de Decizia Curtii Constitutionale nr. 872/2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri necesare ... (vezi toată discuția)