avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Drepturi castigate nu pot fi pierdute!
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Drepturi castigate nu pot fi pierdute!

De ce?

Se vorbeste frecvent de principiul "drepturile castigate nu pot fi pierdute", care ar fi aplicabil in special in materia drepturilor cu impact social (dreptul muncii, asigurari sociale, etc).
Insa, desi am tot incercat sa gasesc o fundamentare dogmatica serioasa a principiului asta nu am reusit... Am dat si peste cateva hotarari ale Curtii Constitutionale, sau ale Curtii Supreme care vorbesc despre asta, insa fara sa detalieze...

Are cineva idee cum si de unde a aparut principiul asta? As fi interesat in primul rand de o fundamentare teoretica, bazata pe texte de lege sau pe articole din Constitutie si mai putin pe argumente de genul "e asa, pentru ca asa e"!

Deci... dei???
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 19:57, 13 Octombrie 2009
Dupa lecturarea opinilor exprimate anterior de Dv. am sa incerc si eu sa imi exprim parerile in ceea ce priveste acest principiu al “drepturilor castigate “. In primul rand, in opinia mea drepturi castigate pot fi doar cele prevazute de-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabile, pentru ca restul sunt drepturi “atribuite” prin prevederi legale(deci impropriu spus “castigate”) sau drepturi negociate practic aceste drepturi nu au fost “castigate” prin negociere ci au fost stabilite de comun acord.
Legislatia in viguoare prevede dreptul la salariu sau la pensie, precizand modul de calcul al acestora, coeficienti, cuantumul minim, etc., daca dupa o anumita perioada de timp leguitorul considera ca aceasta legislatie nu mai corespunde realitatiilor sociale si o modifica in sensul, modificari coeficentilor de calcul sau a cuantumului minim, in minus asta inseamna oare ca se limiteaza dreptul la salariu sau la pensie? De ce un pensionar care a iesit la pensie in urma cu 10 ani cu o pensie de 7000 de lei, si care o data cu modificarea legislatiei va avea o pensie de 3000 de lei, poate invoca acest principiu al drepturilor castigate, a castigat acesta prin “uzucapare” dreptul la o pensie de 7000 de lei ? Cu ce este diferit acest pensionar de unul care iese acum la pensie in aceleasi conditii ca si primul, dar acestuia aplicandui-se legislatia noua rezultand o pensie de 3000 de lei .............
In consecinta dupa parerea mea acest principiu al “drepturilor castigate care nu pot fi pierdute” are o aplicabilitate restansa, (dreptul munci) neavand suport legal in alte domeni, lucru care face ca oportunitatea de-a aplica acest principiu sa ramana la latitudinea si intelepciunea instantelor de judecata, Art. 53 din Constitutie lasa mult prea mult loc de interpretare, pentru ca atata timp cat leguitorul intervine si limiteaza sau micsoreaza cuantumul, materialitatea dreptului, nu cred ca limiteaza dreptul in sine care ramane intact, spre exemplu daca leguitorul prevede ca pensia maxima nu poate depasi suma de 3000 de lei, incepand cu 01.01.2032 un pensionar care acum are 7000 de lei si cuantumul ii va fi redus la 3000 eu nu cred ca poate invoca faptul ca i-a fost restarns dreptul la pensie, daca leguitorul ar fi prevazut ca cei care au pensii mai mari decat limita maxima sa nu mai beneficieze de pensie timp de 1 an de zile, atunci da art.53 s-ar fi aplicat pe deplin ............Cam acestea sunt consideratiile mele pe aceasta tema, va ultumesc pentru rabdare.
Un drept castigat indiferent cum...etic si echitabil! nu poate fi pierdut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Principiul dreptului castigat cristina/BZ cristina/BZ sunt pensionar militar si ma incadrez in asa -zisa pensie speciala.vreau sa stiu daca in cazul in care imi este este afectata cantitativ pensia in plata ce ... (vezi toată discuția)
Exista stipulat undeva..? Hanuka Hanuka Va rog ca cineva autorizat sa imi explice cum sta cazul \"dreptului castigat\". Este stipulat in vreun articol al Constitutiei (altul decat art.53) sau in ... (vezi toată discuția)
Forta majora in contractele de credit ContSters190527 ContSters190527 Tinand cont de Decizia Curtii Constitutionale nr. 872/2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri necesare ... (vezi toată discuția)