avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... incompatibilitati cu statutul de functionar public cu ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

incompatibilitati cu statutul de functionar public cu statut special - politist

Sunt functionar public cu statut special - politist, dar in acelasi timp am si o pregatire in meseria de tehnician dentar(cred ca face parte din cadrul profesiilor liberale).As dori sa profesez ambele meserii, cel putin o perioada de timp.Nu stiu daca in calitatea de politist pe care o am, pot sa deschid un laborator de tehnica dentara( P.F.A. , cabinet individual de tehnica dentara,etc.), fiind o activitate care nu afecteaza prestigiul profesiei de politist si nici nu as afecta programul de lucru ca politist.As vrea sa stiu, daca exista vreo posibilitate(sa-mi deschid propriul laborator sau macar varianta angajarii/colaborarii cu un laborator de tehnica dentara) pentru a putea sa-mi exercit si cea de-a doua profesie pe care o am.Am citit statutul politistului, care este intr-o permanenta schimbare, ca dealtfel multe, multe alte legi si lucrurile acolo sunt expuse destul de confuz.Multumesc din suflet si sper sa stie cineva si sa aiba bunavointa sa raspunda.
Calitatea de funcţionar public cu statut special este incompatibila cu orice alta funcţie publica sau privata remunerata, cu exceptia celor didactice. Daca aveti modulul pedagogic absolvit, nu va interzice nimeni sa predati in domeniul tehnicii dentare.
off topic:
Fiind un user nou, nu s-a descurcat probabil prea bine sa aleaga forumul pe care sa incadreze intrebarea, dar pentru asta ar fi bine sa il ajutam pentru a stii pe viitor.
Asadar, in prima pagina de forum se pot vedea afisate mai multe topicuri, pe diverse domenii in care s-ar incadra un subiect.
Este util sa puneti intrebarile in topicul potrivit pt a vi se raspunde mai usor si mai repede.
Mesajul dvs se include perfect in topicul: www.avocatnet.ro/content/for...

Poate un moderator al acestui topic va poate muta mesajul acolo.
Art. 94 al. 2 lit. c) din L. 161/2003 zice:
(2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi,
remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop
lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca
persoană fizică autorizată;

Dar L. 330/2009 zice ca:
Art. 51. - La 3 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul
Oficial al României, Partea I, art. 94 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 161/2003
privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor
publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea
corupţiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 279 din
21 aprilie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum
urmează:
„c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi
cu scop lucrativ din sectorul public;”.

si mai zice ca:
Art. 52. - La 3 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul
Oficial al României, Partea I, art. 96 alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind
unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice,
a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei,
publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie
2003cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
„Art. 96. - (1) Funcţionarii publici pot exercita funcţii sau activităţi în
domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice şi în alte
domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau
indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit fişei postului.”

Adicatelea, cum ar veni, poate, cita vreme nu exista dispozitii contrare - si nu exista, deoarece in L. 360/2002 zice la art. 45, al. 1, lit g), h), i) ca politistului ii este interzis:
g) să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activităţi de comerţ ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăţi comerciale, cu excepţia calităţii de acţionar;

h) să exercite activităţi cu scop lucrativ de natură să lezeze onoarea şi demnitatea poliţistului sau a instituţiei din care face parte;

i) să deţină orice altă funcţie publică sau privată pentru care este retribuit, cu excepţia funcţiilor didactice din cadrul instituţiilor de învăţământ, a activităţilor de cercetare ştiinţifică şi creaţie literar-artistică.

OBS:
la g): tehnicianul dentar nu exercita activitati de comert ci presteaza servicii iar PFA nu are personalitate juridica deci nu poate fi asimilata societatilor comerciale;
la h): tehnicianul dentar nu lezeaza onoarea si deomitatea sa sau a institutiei daca presteaza acest tip de activitate lucrativa;
la i): tehnicianul dentar nu detine o functie, PFA nu il angajeaza pe el, EL este Persoana Fizica Autorizata sa presteze un serviciu: dinti noi. De asemenea nu este retribuit, ci cistiga bani din prestarea serviciului.


Nu sunt jurist, va rog sa-mi spuneti unde gresesc in logica celor afirmate, daca gresesc undeva.
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
eusinteu, utilizator
=D>

Va salut,

O problema in acest acelasi context as avea si eu .
Sunt psiholog- sociolog si as dori sa exercit aceasta profesie sub forma de PFA. Problema este ca in acelasi timp, exact precum colegul meu, sunt politist.
Dupa cate am citit in statutul politistului(Legea 360), politistul are voie sa realizeze doar activitati didactice, de cercetare si activitati de creatie literara artistica.
Acuma... vine si interpretarea...daca vreau sa predau la o institutie ...sa zicem pe post de trainer..o sa-mi scrie in cartea de munca ca sunt profesor ???
2- sau daca vreau sa ma angajez intr-un cabinet de psihologie o sa-mi scrie in loc de psiholog ...cercetator stiintific ???
3- daca realizez un blog, in urma caruia primesc bani pentru reclama vanduta ...este o activitate de creatie ...este literara...este si artistica ...????

Ramane insa problema clara ...sub ce forma am dreptul de a profesa in aceasta profesie ?...sub forma de PFA ca si cercetator stiintific?...sub forma de conventie de prestari servicii?...sub ce alta forma ...?

Multumesc anticipat

PS: functionarul public - simplu este o categorie aparte (de ex functionarul de la primarie, de la cadastru, de la prefectura , de la fisc etc ...) respectiv functionarii publici din administratia publica iar functionarul public cu statut special este politistul (...)...cu scuzele de rigoare ..insa vorbim despre doua categorii profesionale diferite dar care au multe in comun....
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
sficachis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie radumirceaababi radumirceaababi Sunt politist si conform statutului politistului, art. 45 alin. 1 lit. i ,, politistului ii este interzis să deţină orice altă funcţie publică sau ... (vezi toată discuția)
Part-time functionar public danielionut23 danielionut23 Buna ziua, As dori sa stiu daca un functionar public poate avea un part-time in afara orelor de program, bineinteles si conform caror articole se poate ... (vezi toată discuția)
Fuctionarul public ionela_san ionela_san daca o persoana este functionar public poate detine o societate SRL:stunned: (vezi toată discuția)