avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soți fără copii, testament reciproc. Care este ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soți fără copii, testament reciproc. Care este soluția ca soțul supraviețuitor să aibă toate bunurile și să dispună de ele conform dorințelor din timpul vieții amândurora?

Buna ziua,

Unchiul sotului meu nu are copii, are 3 frati si o sora si matusa mea 3 surori.
Ei vor sa faca un testament reciproc unul catre celalalt, dar dupa moartea lor vor fiecare dintre ei sa lase jumate din avere la un nepot ales de fiecare dintre ei. (un nepot ales este sotul meu, implicit eu va trebui sa avm grija de dorinta si nevoile lor pana mor amandoi).
Ce act notarial poate face astfel incat sotul supravetuitor sa poata sa se bucure de toate bunurile cat traieste iar dupa moartea ultimului dintre ei sa lase mostenire, jumate-jumate, din bunuri la cate un nepot din partea fiecaruia. Dupa moartea unuia dintre ei, primul decedat vrea sa se asigure ca dorinta lui de a da nepotului sau jumate din bunuri, dupa moarte a celui de al doilea sot, va fi indeplinita. Casa batraneasca si terenul in sectorul 1 valoreaza cca. 80-100.000 euro. Vreau sa traiasca linistiti fiecare in casa pana mor. Asta este dorinta lor si vreau sa veghez sa fie respectata deoarece este unchiul cu care ne intelegem cel mai bine de cand ne stim. Noi pe el il vom mosteni, el are pensia marea, ea are pensia mica si este bolnava, cam trebuie ingrijita de pe acuma de sotul ei.
Cat costa estimativ testamentul reciproc la notar?
Unchiul are 70 ani matusa 69. Trebuie certificat medico-legat?
Dupa moartea unuia dintre soti, cu actul de testament reciproc unul catre celalalt, se mai dezbate succesiunea? Sau sotul supravetuitor devine proprietar legal deplin pe toate bunurile cuplului?
Ultima modificare: Vineri, 12 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:11, 12 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
S-au razgandit si au facut fiecare dintre soti cate un testament unul in favoarea celuilalt. Cel care ramane ultimul hotaraste cui lasa mostenire intreaga lor avere. Cel care ramane ultimul da cui vrea si cine-l ingrijeste.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. E ok ca prim pas. (prin care soții s-au protejat unul pe celălalt).
Insă, la dvs. (cea care întreabă) v-ați gândit? Îmi pare că vă străduiți de pe acum întru îngrijirea celor doi, fără nici un ... piron de siguranță.

Dacă am fi față în față ar suna altfel. Dacă vă întreb în scris, există riscul să nu „auziți” nuanțele.
Dvs. cine sunteți? Soția ... nepotului care ar putea fi ales de către cel ce va rămâne drept în fața gropii altuia. Și cu condiția ca acestuia din urmă să-i mai rămână și ...„toată țigla pe casă” (discernământul). Hm. Poate ar trebui să luați în calcul un contract de întreținere...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire unchi raluca-e raluca-e Unchiul meu din partea mamei a decedat , iar sotia dansului ( matusa mea) a decedat la interval de 2 saptamani. Unchiul si matusa nu au avut copii, iar matusa ... (vezi toată discuția)
Mostenire LILIS LILIS Matusa mea, din partea mamei, mi-a spus cu ceva timp in urma, ca neavand copii, va face un testament \\"reciproc\\" care o va proteja atat pe ea cat si pe ... (vezi toată discuția)
Nepoata din partea tatalui cionoiuroxana cionoiuroxana Buna ziua , numele meu este Cionoiu Roxana sunt din Bucuresti si am 46 ani . Vreau sa va rog sa ma ajutati sa gasesc o modalitate sau sa imi spuneti daca pot ... (vezi toată discuția)