avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate obține pensie de întreținere un copil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate obține pensie de întreținere un copil conceput în timpul căsătoriei, dar născut după divorț?

Buna ziua. Sa trecem direct la subiect. Parintii mei s-au casatorit in Roamnia, pe urma au mers impreuna in strainatate. Mama mea a ramas insarcinata cu mine imediat dupa nunta. Intre timp tatal meu ne-a parasit, s-a dus inapoi in Romania pentru a divorta de mama mea. La judecatorie el a declarat ca din casatoria lor nu au rezultat copii, chiar mai mult a afirmat faptul ca, mama mea este cea care la parasit si ca acesta a incercat sa o cheme inapoi, mama mea in cele din urma refuzand. Acest lucru este clar o declaratie falsa, astfel sentinta a fost data fara ca mama mea sa fie prezenta, pe motiva ca "a fugit si refuza sa se prezinte". Iar mama mea a primit 2 luni mai tarziu sentinta judecatorasca unde era scris ca doar 30 de zile are la dispozitie pentru a depune contestatie, ea fiind inca in strainatate nu a avut pe nimeni care sa o sustina si nu a trimis inapoi nici un raspuns deoarece cele 30 de zile trecusera. Eu in prezent ma aflu inca in strainatate la studii, am peste 20 de ani si as dorii sa i-mi caut dreptatea. Drepturile minorului mi-au fost furate, nu am avut parte de pensie alimentara de la tatal meu, si as dorii sa stiu daca exista pentru mine o sansa sa cer pensie alimentara retroactiv sau inainte de 18 ani? Tin sa mentionez ca nu am avut cum sa merg inapoi in Romania dupa 18 ani din cauza studiilor.

Va multumesc anticipat pentru orice sfat sau sugestie pe care o primesc.
Ultima modificare: Duminică, 12 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 08:35, 14 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate cere nimic retroactiv. Dacă mai sunteți student, puteți cere de la prezent pentru viitor, dar nu mai târziu de 26 de ani.
Dacă în prezent nu mai sunteți în continuarea studiilor, nu aveți dreptul de a cere pensie de întreținere.
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Dapix, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sincer, nu prea mai aveti ce sa schimbati, ce-a fost a fost (si nici nu stiti cum ar fi fost mai bine). Nici nu stiti exact cum s-au petrecut lucrurile, care a fost situatia si asa mai departe. Banuiesc ca nu purtati numele tatalui si deci, teoretic ar trebui sa incepeti cu o actiune in stabilirea paternitatii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Mama avea dreptul sa formuleze apel in 30 de zile de la momentul cand a primit acea sentinta.
Acum e MUUUUUUUULT prea tarziu pentru a apela la lege pentru a indrepta acea sentinta.
Puteti sa solicitati prin instanta stabilirea filiatiei fata de tata si sa solicitati, daca aceasta se dovedeste (testul ADN) pensia de intretinere de la data stabilirii si pana la terminarea studiilor dar nu mai mult dse 26 de ani.
Sunt aplicabiloe prevederile art. 424 si celelalte C.civ. si art. 499 si 529 c.civ.
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Port numele tatalui, el a divortat cu 2 luni inaintesa ma nasc, iar mama mea a primit certificatul de divort dupa ce m-am nascut eu.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti un copil rezultat din casatorie, Chiar daca ar fi divortat inainte de a va naste, fiind un copil conceput in casatorie, tata tot pe el l-ati fi avut asa ca nu aveti de ce cere stabilirea paternitatii.
Ii puteti cere pensie acum daca nu va intretineti pt sa studiati.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Noiembrie 2017
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Recunoasterea paternitatii ancamargareta ancamargareta Mama minora (16 ani) doreste sa dea in judecata tatal major (20 ani) pt recunoasterea paternitatii. Mama minora si copilul se afla in intrtinerea parintilor ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Stefandutu Stefandutu Buna dimineata. Ma framanta o intrebare la care as dori un raspuns Pe la 22 de ani acum am 29 am avut o relatie cu o fata din care ia mi.a zis ca ar fi ramas ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil in afara casatoriei nebv nebv Buna ziua, doresc sa va pun o intrebare pentru un prieten. Prietena lui (romanca ca si el) cu care locuieste de 2 ani (in Germania), a fost casatorita ... (vezi toată discuția)