avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cum putem plăti un specialist/profesor pentru a se ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cum putem plăti un specialist/profesor pentru a se ocupa de dezvoltarea intelectuală a unor copii? (Sector ONG)

Buna seara,

Suntem un ONG inființat anul acesta și nu avem încă foarte multă experiență, drept urmare adresez această întrebare aici.

În cadrul unui proiect vrem să plătim câțiva profesori pentru a se ocupa de un grup de copii dornici să învețe și să se dezvolte, al căror părinți nu iși permit să plătească meditații în particular. Întrebarea noastră este, pe ce bază legală poate ONG-ul nostru să plătească acești profesori ? Cum trebuie să procedăm? (fără un contract de muncă, deoarece e vorba de cateva ore pe săptămână)
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: StefanLupu94 , utilizator 16:17, 15 Noiembrie 2017
1.Daca profesorii respectivi ar fi fost organizati ca PFA, reprezentantul entitatii non-profit nu ar mai fi intrebat de solutie.
2.Contractul de mecenat l-am recomandat ca act incheiat intre ONG si persoanele fizice asistate. Nu era vb de mascarea unei relatii contractuale in altceva.
Ca durata unui contract de prestari de servicii (fosta conventie civila) nu poate fi mai mare de cateva ore sau 1-2 zile, ma indoiesc.
1. Am mentionat posibilitatea cu PFA pentru ca si daca nu au acum, ar putea sa isi faca PFA, dar fiind ca se preconizeaza din 2018 sa devina mult mai favorabil dpdv fiscal sa fii PFA decat este acum. E de evaluat daca merita sau nu...
2. Contractul de mecenat are ca beneficiar persoanele care presteaza activitati in domeniul cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific, nu pentru beneficiarii acelor activitati ex, pacienti, spectatori, institutii care comanda studii stiintifice..... Deci se pot stimula financiar prin mecenat medicii, antrenorii, artistii, cercetatorii..... nu beneficiarii serviciilor acestora. Chiar daca intr-adevar unii au incheiat contracte cu beneficiarii acelor servicii, din care acestia sa ii plateasca pe prestatori, sau cu persoane care presteaza servicii in afara celor patru domenii evocate, in opinia mea este doar o neintelegere a prevederii art. 1 alin.3 din Legea 32 / 1994 , putandu-se constata nelegalitatea acelui contract, cu potentiale consecinte judicice si patrimoniale de rigoare. De aceea opinez ca nu e un instrument adecvat mecenatul in acest caz.
3. Practicile difera de la un ITM la altul si de la un organ fiscal la altul. Se pare ca sunt unele ITM tolereaza durate mai mari de cateva ore sau zile, altele insa nu. Practicile insa se pot schimba de pe o zi pe alta, daca vine vreo circulara de la ”centru” si cum statul este in mare penurie de fonduri..... Daca cei in cauza vor sa isi asume riscul, pot sa o faca...
Multumesc pentru raspunsuri domnilor! Cred ca vom alege sa mergem pe un CIM cu timp partial, dat fiind ca profesorii au deja un CIM cu institutia de invatamant (de la care primesc mai mult decat minimul pe economie) la care ei predau de unde rezulta ca noi vom trebui sa platim la stat doar pentru suma platita profesorilor. Este corect?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong sa plateasca un serviciu oferit de o persoana fizica? AndaBrailean AndaBrailean ONG-ul are ca scop integrarea socio-profesionala a tinerilor din centrele de plasament. Una dintre nevoile sesizate in centre este cea a copiilor de clasa a ... (vezi toată discuția)
Conventii,(contracte) civile din ianuarie 2018 dumitru suiu dumitru suiu Buna seara . In cadrul unei asociatii de proprietari ,pana in noiembrie 2017 ,pentru lucari ocazionale ( montat o lampa pe casa scarii sau subsol,un colier,o ... (vezi toată discuția)
Contract de munca 8 ore/ 3 luni - se poate? emc emc Buna ziua, Poate cineva s-a lovit de aceste probleme si are o rezolvare: - Exista posibilitatea incheierii unui contract de munca de cateva ore la 3 luni? ... (vezi toată discuția)