avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tatăl meu nu m-a recunoscut la naștere și nu vrea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tatăl meu nu m-a recunoscut la naștere și nu vrea s-o facă nici acum. Îl pot acționa în instanță pentru stabilirea paternității?

Buna ziua,m-am nascut in urma cu 27 de ani ca urmare a unei relatii pasagere,mai bine zis a unei aventuri.La nastere,tatal meu nu m-a recunoscut,in certificatul de naster fiind trecut in dreptul tatalui ,,liniuta''.Ani buni nu am avut nici cea mai vaga idee despre cine ar putea fi tatal meu,dar odata cu trecerea anilor,am intrebat-o pe mama mea,am aflat cine e,am adunat apoi informatii si am ajuns pe la varsta de 13-14 ani sa il abordez pe strada spunandu-i cine sunt.A recunoscut,a spus ca stia,dar din x y motive nu m-a cautat.Am tinut legatura un timp dupa care,a intrerupt brusc legatura cu mine,fara a mai da nici un semn si refuzand cu vehementa orice legatura cu mine pana in prezent.Mai are 2 baieti dintr-o casatorie,si o fetita dintr-o alta in care se afla si in prezent.As dori sa stiu,am vreun drept la mostenire,il pot actiona in instanta sa se poata stabili paternitatea?Am vreo sansa sa beneficiez,la randul meu de bunurile,proprietatile detinute de tatal meu chiar daca in acte nu sunt egal cu fratii mei ?Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 13 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Bună ziua, sigur că da, puteti face o actiune in stabilirea paternităţii.

Art. 424: Stabilirea paternităţii prin hotărâre judecătorească
Dacă tatăl din afara căsătoriei nu îl recunoaşte pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotărâre judecătorească.
Ultima modificare: Luni, 13 Noiembrie 2017
Avocat Lucia Pascaru, Avocat
Hm, nu i se aplica noul cod civil , ci vechiul cod al familiei asa cum era el la data nasterii userului, si mi-e teama ca dreptul lui la actiune e prescris.
Se aplică noul Cod civil, art. 5 al. (6) Dispoziţiile legii noi sunt de asemenea aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a legii noi.
Iar acţiunea este imprescriptibilă în timpul vieţii copilului (427 Cod civil) şi era la fel pe vechiul cod al familiei, art. 52 al. 4.
Ultima modificare: Luni, 13 Noiembrie 2017
Avocat Lucia Pascaru, Avocat
Multumesc pentru amabilitate,imi puteti spune va rog,in cazul in care angajez un avocat si il actionez in instanta pe tatal meu,urmand ca instanta sa constate in urma testului de paternitate ca intr-adevar sunt fiul lui,as putea emite pretentii financiare,despagubiri,la mostenire sau in privinta numelui?as putea dobandi si altceva,in afara de linistea sufleteasca?daca da,in ce circumstante,cum ar trebui sa procedez,ce ar trebui sa fac?Multumesc pentru timpul acordat!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pe vechiul cod de la data nasterii sale , nu era asa si e vb de art 60 alin 4 ( art 54 se referea la tagada de paternitate)
el s-a modificat ( art 60) in 2007 prin legea 288,insa art II
care zicea asta
Dispozitiile prezentei legi privind actiunea in tagaduirea paternitatii, precum si actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei sunt aplicabile si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata.


a fost declarat neconstitutional, asa ca modificarea foloseste doar copiilor nascuti dupa 2007.
iar
Art. 47/legea71/2011
Stabilirea filiatiei, tagaduirea paternitatii sau orice alta actiune privitoare la filiatie este supusa dispozitiilor Codului civil si produce efectele prevazute de acesta numai in cazul copiilor nascuti dupa intrarea lui in vigoare.

speta

[ link extern ]


Sunt sanse d-le Paul, ca in afara de bani cheltuiti pe procese, sa nu mai castigati nimic, nici macar liniste sufleteasca.


Ultima modificare: Luni, 13 Noiembrie 2017
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Paternitate marian1268 marian1268 sunt divortat, copiii mei, 2, sunt in intretinerea mamei. Fiul meu cel mic, are 6 ani. L-am recunoscut ca fiind fiul meu la nastere si asa as vrea sa fie. As ... (vezi toată discuția)
Acte copil mircea15032007 mircea15032007 STIMATI DOMNI , AM UN PRIETEN SI ARE O PROBLEMA VOARTE GRAVA , AS VREA DACA PUTETI SA MA AJUTATI SAU SA IMI DATI UN SFAT CE SA FACA . PRITENUL NOSTRU DE ... (vezi toată discuția)
Schimbare paternitate dupa 5 ani manga manga ce implica schimbarea paternitatii unui copil nascut in interiorul unei casnicii, dar cu tata biologic diferit? ambii barbati, impreuna cu mama sunt de acord ... (vezi toată discuția)