Buna dimineata. In primul rand i-mi cer scuze daca am ales categoria de intrebari gresita dar sunt nou aici si.... Intrebarea, nelamurilea, in domeniul SSM pentru mine este urmatoarea; Cum se declara traseul de acasa la munca si invers conform legi, dupa ce criterii se alege acest traseu... ca un exemplu; cineva locuieste Militari si cel mai simplu ar fi sa ajunga cu metroul la munca, casa si locul de munca fiind langa gurii de metrou, dar alege sa declare alt traseu mult mai lung pentru ca trebuie sa treaca sa lase si copii pe la scolii, gradinite...si implicit traseul fiind mai lung ca timp si distanta si pericolul de accidentare este mai mare fata de traseul simplu, cu metroul... Cum se poate proceda in acest caz, ce traseu ar fi corect sa se aleaga... Sper ca sa inteles dilema mea. Multumesc mult pentru ajutor.
Corect, in spiritul legii ssm este sa se mentioneze traseul cel mai scurt, cu mijloace de transport sigure, rapide, fara aglomerari, cu riscuri minime. In cazul producerii unui eveniment in afara traseului declarat cu respectarea celor mentionate mai sus, acesta sa nu poata fi inregistrat ca AM de traseu.
Din punct de vedere uman, se poate intelege traseul pe care il declara cu lasatul/ luatul copiilor de la scoli/ gradinite, dar ...., nu cred ca ITM va aviza un dosar de cercetare eveniment produs ca AM de traseu, daca, sa zicem ca evenimentul s-a produs in apropierea scolii, pe trecerea de pietoni, iar traseul nu trebuia sa fie pe acolo. S-ar putea invoca diverse motive, conform carora copiii se inscriu la scoli/ gradinite din zona de domiciliu, unde sunt arondati, ca sunt date la scoli/ gradinite, microbuze care duc/ aduc copii la/ dela scoala/ gradinita, etc.
Si cu toate astea noi nu avem nicio posibilitate de a influenta in vreun fel traseul declarat( sa fie cel mai scurt, sigur...) si trebuie sa trecem in fisa SSM traseul declarat de angajat, cu toate ca nu e cel mai scurt, sigur...Am inteles bine? Multumesc mult.
Daca angajatorul nu pune mijloacele de transport la dispozitia lucratorilor este greu de contestat un traseu declarat de lucrator. Pe undeva este si omeneste ca angajatorul sa inteleaga situatia existenta.
Aici va dau dreptate, trebuie inteles angajatul, dar, Doamne fereste, de un accident de traseu, sa spunem ca asa a rezultat din cercetare, nu intreaba nimeni, in timpul cercetari accid., dece a ales traseul X si nu la ales pe Y ca e mai scurt, sigur...
Comisia de cercetare a AM verifica daca a fost respectat traseul mentionat in fisa individuala ssm nu daca s-a mentionat/ ales de catre angajat traseul cel mai sigur. Pot exista interpretari, nu este imposibil, in special daca in evenimentul produs s-au inregistrat victime si partea responsabila de producerea evenimentului o face, cu putine sanse, insa, de castig.