avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum interpretati Decizia 9/2017 a ICCJ a Romaniei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum interpretati Decizia 9/2017 a ICCJ a Romaniei

Buna ziua,
Cum interpretati continutul acesteti decizii? Se impune sau nu efectuarea procedurii prealabile in litigiile ce au ca obiect otinere drepturi salariale care nu sunt recunoscute prin acte ale ordonatorilor de credite sau prin contractele individuale de muncă ??


" Prin Decizia nr. 9/2017, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța și, în consecință, stabileşte că:
”În interpretarea unitară a dispozițiilor art.34 din Legea nr. 330/2009, art. 30 din Legea nr. 284/2010, art. 7 din Legea nr. 285/2010 și a art. 11 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2014, dispozițiile legale nu instituie o procedură prealabilă sesizării instanțelor din cadrul jurisdicției muncii cu acțiuni având ca obiect obligarea angajatorilor la plata, în temeiul legii, a unor drepturi salariale care nu sunt recunoscute prin acte ale ordonatorilor de credite ori prin contracte individuale de muncă sau acte adiționale la acestea din urmă.

Respinge, ca inadmisibilă, solicitarea de a interpreta aceleași prevederi legale (în ipoteza unui răspuns că prevederile legale nu instituie o procedură prealabilă sesizării instanțelor din cadrul jurisdicției muncii) în sensul de a stabili dacă instanțele din cadrul jurisdicției muncii pot obliga angajatorii la plata în temeiul legii a unor drepturi salariale care nu sunt recunoscute prin acte ale ordonatorilor de credite sau prin contractele individuale de muncă ori prin acte adiționale la acestea din urmă."

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ddianna , utilizator 09:20, 21 Noiembrie 2017
Nu se impune efectuarea procedurii prealabile in litigiile care au ca obiect obtinerea unor drepturi salariale care nu sunt recunoscute prin acte ale ordonatorilor de credite sau prin contractele individuale de muncă.
Adica desi legea prevede procedura prealabila, salariatul se poate adresa direct instantei ???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca in forma scrisa? steven_Exalt steven_Exalt Am inteles ca in 2017 este obligatoriu contractul de munca in forma scris,eu inteleg prin asta tot contractul scris de respectivul angajat(cele aproximativ 3 ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deplasare postasul postasul Desi am renuntat in scris la cheltuielile de deplasare (transport si diurna) in CCM si codul muncii , se spune ca nu se poate renunta la ... (vezi toată discuția)
Plangere prealabila in contencios emil6702 emil6702 As dori sa stiu daca in cazul restituirii timbrului de mediu auto, dupa ce am facut cererea de restituire la AFP la care nu am primit raspuns in termen legal ... (vezi toată discuția)