Buna ziua am rugamintea da a ma indruma in vedera unei posibile oportunitati de a putea merge cu nepotul meu sa petrecem sarbatorile in strainatate impreuna cu membri familiei mele...Eu sunt Bunica copilului l-am crescut de la iesire din maternitate si a locuit cu mine in tot acest timp, mama lui in prezent la parasit a plecata in strainatate am incercat de multi ani sa dam de urma acesteia pentru a obtine o declaratie notariala prin care sa putem sa luam si copilul macar de sarbatori in Franta unde ne strangem toti membri familiei mele copii nepoti...copilul e pe numele fiului meu e la nume cu mine, copilul in momentul acesta locuieste cu mine...As dori sa stiu legal .exista o posibilitate daca am doar acaceptul tatalui eu ca bunica sa pot sa-mi iau nepotul cu mine in vacanta de sarbatori daca exista o procedura prin care sa pot da o declaratie in fata autoritatilor competente cu cazierul judiciar si cu bilet de avion dus intors sa pot iesi cu nepotul meu din tara fara declaratie de la mama avand in vedere ca nu se cunoaste domiciliu oaras tara in care e plecata de foarte multi ani...va rog daca exista o posibilitate binenteles conform legi as dori sa imi lasa-ti un raspuns sa pot sa fac pregatirile din timp pentru acesta vacanta de sarbatori impreuna cu nepotul meu...Va multumesc
gi-jane2
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu exista posibilitatea sa iesiti cu minora din tara fara acordul parintilor sau o hotarare judecatoreasca care sa suplineasca acest acord. Cum acordul tatalui il aveti, va trebui sa cereti instantei pe calea ordonantei presedintiale suplinirea acordului mamei.
Depuneti ca si acte in copii cf cu originalul, buletin, cazier, bilet de avion, propuneti si martori
Judecarea pe calea ordonantei implica o procedura mai speciala, asa ca mai bine incercati cu un avocat, trebuie sa justificati urgenta si exista indeplinita aceasta conditie cand masura provizorie este necesara “pentru pastrarea unui drept ce s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara … ori… pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari”.
Tatal, pe calea dreptului comun ar trebui sa ceara ca numai el sa exercite autoritatea parinteasca.