avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare in strainatate a unui minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare in strainatate a unui minor

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: o familie are 2 copii iar in urma divortului mama ramane cu ambii copii in ingrijire. Tatal accepta situatia , stabilesc impreuna detaliile partajului si conditiile de plata a pensiei alimentare.

Intre timp copii cresc, cel mare devine major. Mama este plecata la munca in strainatate si invita copii de sarbatori in tara unde munceste (din UE). Copii vor calatori singuri pe avion, mama facand o imputernicire pentru fratele cel mare care e major sa o insoteasca pe minora in avion. Intrebarea este: Ca sa treaca granita minora este nevoie de acordul tatalui?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:12, 25 Noiembrie 2012
Intrucat este vorba de custodie unica pentru minora, trebuie doar sa il instiintati pe tatal ei, asupra locului si perioadei de vacanta, nu si sa ii solicitati acordul. Pentru orice eventualitate, este bine ca fratele ei, sa aiba asupra lui Hotararea definitiva si irevocabila, impreuna cu imputernicirea dvs.
Problema este ca nu se doreste informarea sotului deoarece intre timp relatiile s-au racit iar acesta are reactii ciudate. Exista vreo obligatia a legii sa fie instiintat? Daca da, scris verbal?
Pt a pleca minorul din Tara aveti nevoie de declaratia acord a mamei , de hotararea judecatoreasca prin care mama a obtinut minorii in ingrijire si educare, e Bine ca in declaratia acord data la notar sa fie mentionata si aceea hotarare si cazier fratelui major cu care va calatori minorul.
Aici aveti toate detaliile referitoare la ce trebuie sa contina imputernicirea/declaratia dvs.
[ link extern ] /
Cu siguranta ca in cuprinsul Hotararii judecatoresti, exista si programul inlauntrul caruia tatal, poate sa aiba relatii cu minorul, in sensul vizitelor sau vacantelor. Pentru a nu incalca dreptul acestuia, stabilit prin sentinta judecatoreasca, tatal trebuie anuntat....adica sa nu incalcati ce este stabilit in Hotarare.
De exemplu: Daca tatal are dreptul ca anul acesta sa petreaca Craciunul cu minora (conform hotararii), si nu se intampla acest lucru din vina dvs., inseamna ca ati incalcat hotararea judecatoreasca.
Daca mama are copiii in incredintare, va putea sa-si dea acordul la notar ca fratele cel mare sa calatoreasca cu cea mica. Nu e necesar acordul tatalui si nici sa-l instiintati daca nu are program de vizita in acea perioada.
La iesirea din tara, fratele va prezenta la vama un exemplar din hotararea de divort a mamei, actele de calatorie, declaratia acord a mamei si cazier judiciar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecare in vacanta irina_iris irina_iris buna.ma numesc irina si vreau sa plec cu nepotul meu de 9 ani la vara in italia cu avionul.ce acte imi trebuiesc din partea parintilor(mama lui e in italia si ... (vezi toată discuția)
Cum poate trece vama un minor corina0 corina0 as dori sa stiu si eu cum poate un copi de 17 ani sa iese din tara cu sora mai mare , aceasta fiind majora, iar parintii fiind divortati , copii incredindati ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu minori catalinlg catalinlg spuneti-mi va rog ce acte imi trebuie la iesirea din tara in cazul in care imi trimit copilul in ungaria cu bunicii? sunt tatal copilului si in urma ... (vezi toată discuția)