avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Acuzație falsă viol de care s-ar fi petrecut ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Acuzație falsă viol de care s-ar fi petrecut într-un apartament în care eram și eu. Pot cere evaluarea stării psihice a persoanei care a depus plângerea?

Bună seara.
Scriu această întrebare referitoare la un eveniment grav.
Acum o zi eu si prietenul meu cu care am decis sa iau o pauza am fost băgați intr-o situație ciudată. Prietenul a întreținut relații sexuale in ascuns cu persoana care a depus plângerea de viol, iar din discuțiile care au survenit înaintea săvârșirii actului, cât si după reiese pe întregime consens.
Este posibil sa fiu si eu la randul meu acuzată de complicitate, in condițiile in care eu ma aflam in același apartament cu aceștia in timp ce actul sexual s-a desfășurat (fara cunoștința mea la timpul respectiv), iar cea care acuză afirmă că a tipat in repetate ori dupa ajutor? Menționez că prietena cu care mai stau in casă a ținut o discuție cu persoana respectivă, care ii este prietena apropiata,iar in discuție cu ea a spus clar ca nu este vorba de viol. Iar această persoană a comunicat prietenei ca urmele de pe mâinile ei sunt făcute de ea însăși.
De asemenea, consider ca aceste acuzații pleacă dintr-o instabilitate psihică. Pot cere evaluarea stării psihice a persoanei acuzatoare?
Iar in condițiile in care se va ajunge la solutionarea plângerii si dovedirea (prin dovezile mesajelor) falsității acestei afirmații făcute de ea, eu pot depune plângere pentru o mărturie falsă? Este vorba despre cea mai gravă infracțiune sexuală pe care o poți săvârși si consider ca trebuie luată acțiune împotriva acestor declarații false.
Va mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 268
Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunț sau plângere, cu privire la existența unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârșirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existența unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârșirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepsește persoana care a săvârșit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reținerea, arestarea sau de punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva celui față de care s-a făcut denunțul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunțul, plângerea sau probele sunt nereale.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg ca raporturi sexuale e cert ca au intretinut. Deduc ca victima reclama in primul rand o constrangere fizica, daca declara ca ar fi tipat dupa ajutor.
Demonstrarea constrangerii fizice ar trebui probata prin prezenta semnelor de violenta ce denota lupta intre victima si agresor.
Inteleg ca victima ar avea ceva semne pe maini, alte semne de agresiune mai are?
Imbracamintea victimei a fost analizata?
Presupusul agresor, prezinta semne de violenta?



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relatii sexuale intre 2 minori Marius Antici Marius Antici Daca un minor de 17 ani intretine relatii sexuale cu o minora de 15 ani si sunt de comun acord(cu dovezi:conversatii si inregistrari telefonice dupa actul ... (vezi toată discuția)
Acuzația de calomnie si defăimare Macesului Macesului O fostă prietenă mi a deschis plângere la poliție pt santaj pe baza unei certi telefonice înregistrate de ea. Este fals. Dar pe baza plangerii am fost ... (vezi toată discuția)