Din cate stiu, cf. legii 249/22 iunie 2006, art 9, alin. 2, litera h 1
Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:
pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales.
Imi puteti spune, va rog, daca exista ceva modificari/actualizari la aceasta lege, in baza careia consilierul local poate ramane in functie si dupa demisia din partid? Am vorbit ieri cu doi secretari din doua primarii, si fiecare mi-a spus altceva :)
Nu e modificat art.9 alin.2 lit.h^1. cred ca va referiti la o alta prevedere si anume:
Art. 9, alineatul (4)
"(4) În cazurile prevăzute la alin. (2) lit. c)-e) şi h1), hotărârea consiliului poate fi atacată de consilier, la instanţa de contencios administrativ, în termen de 10 zile de la comunicare. Instanţa se va pronunţa în termen de cel mult 30 de zile. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă şi irevocabilă."
Asadar, decide instanta de judecata ramanerea/sau nu in functie si dupa demisia din partid, a consilierului.
Nu toata legea a fost declarata neconstitutionala , ci doar dispozitiile art.II alin.(1) si (3) din Legea nr.249/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali sunt neconstitutionale.