avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... pierderea calitatii de consilier local
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

pierderea calitatii de consilier local

Din cate stiu, cf. legii 249/22 iunie 2006, art 9, alin. 2, litera h 1
Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:
pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales.

Imi puteti spune, va rog, daca exista ceva modificari/actualizari la aceasta lege, in baza careia consilierul local poate ramane in functie si dupa demisia din partid? Am vorbit ieri cu doi secretari din doua primarii, si fiecare mi-a spus altceva :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:57, 11 Octombrie 2009
Nu e modificat art.9 alin.2 lit.h^1. cred ca va referiti la o alta prevedere si anume:
Art. 9, alineatul (4)
"(4) În cazurile prevăzute la alin. (2) lit. c)-e) şi h1), hotărârea consiliului poate fi atacată de consilier, la instanţa de contencios administrativ, în termen de 10 zile de la comunicare. Instanţa se va pronunţa în termen de cel mult 30 de zile. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă şi irevocabilă."

Asadar, decide instanta de judecata ramanerea/sau nu in functie si dupa demisia din partid, a consilierului.

Din cate stiu eu, legea respectiva a fost declarata neconstitutionala, insa Parlamentul nu a luat nici o masura de corectare a ei...
Nu toata legea a fost declarata neconstitutionala , ci doar dispozitiile art.II alin.(1) si (3) din Legea nr.249/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali sunt neconstitutionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Excludere consilier local Romică Stoica Romică Stoica Care este prevederea legislativa care stipuleaza ca acel consilier local ce este exclus din partid este exclus si din functia de consilier loca? (vezi toată discuția)
In cazul excuderi unui membru din partid, ce sanse are acesta de a ramine consilier local? ionelpop ionelpop In cazul excluderi unui membru din partid, ce sanse are acesta de a ramine consilier local? Ce poate face Consiliul Local pentu a sprijini acesta ? (vezi toată discuția)
Un consilier local ales pe lista unui partid politic poate demisiona fara sa riste sa piarda sprijinul acelui partid? mondanicolaetoma mondanicolaetoma un consilier local ales pe lista unui partid politic , poate demisiona din acel partid si sa ramana independent s-au risca sa-i fie retras sprijinul si ... (vezi toată discuția)