avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot să contest PV prin care mi-a fost suspendat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot să contest PV prin care mi-a fost suspendat permisul pentru neacordare de prioritate unui pieton pe care nu l-am văzut?

Buna ziua,
Azi mi-a fost retinut permisul pentru 30 pentru neacordare prioritate de trece a pietonilor.
Pe scurt descriu mersul lucrurilor : Inaintea unui sens giratoriu la prima trecere de pietoni, am acordat prioritate, iar la a doua trecere nu am observat nimic. Am fost oprit de un echipaj MCV, care insista ca am fost filmat la a doua trecere neacordand prioritate unui pieton. Am precizat ca eu nu am vazut nici un pieton, dar probabil din constructia total aiurea a sensului giratoriu provizoriu sa nu fi avut vizibilitate .
Intrebarea mea este daca pot sa contest procesul verbal prin care mi-a fost suspendat permisul si ce sanse am sa castig. De asemenea in cazul respingerii contestatiei ramane valabila decizia de suspendare a permisului pe 30 zile sau se mai adauga si ale zile complementare.

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 16 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:18, 20 Noiembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti face plangere in termen de 15 zile. Solicitati filmarea.
Daca vi se respinge plangerea nu se agraveaza situatia.
Platiti acum amenda, ca sa va incadrati in termenul de 2 zile cu plata a 50%
Ultima modificare: Joi, 16 Noiembrie 2017
AvTudor_com, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.100 (OUG 195/2002)
..........................................................
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte:
a) depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;
b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai ;
c) neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept;
d) nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;
e) nerespectarea regulilor privind depasirea;
f) nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat in exercitarea atributiilor de serviciu;
g) neprezentarea la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 79 alin. (2) .

Puteti contesta, depunind plingere contraventionala la judecatoria mentionata in procesul verbal in termen de 15 zile de la constatare. Sansele de cistig depind de :
- modul de intocmire a plingerii
- modul de completare a PV, fata de prevederile OG2/2001 (pot fi greseli flagrante care sa va ajute, studiati)
- dovezile pe care le puteti aduce in sprijinul afirmatiilor dvs. (video existent datorita unei camere de supraveghere a intersectiei, un martor care sa nu va fie ruda, dar sa fi fost in masina, etc.)
- probele pe care le poate aduce intimatul (politia)
Puteti cere in plingere ca politia sa depuna la dosar inregistrarea video a contraventiei savirsite de dvs., intrucit asta a sustinut agentul constatator atunci cind v-a oprit.
Sanctiune complementara a suspendarii permisului pe 30 de zile nu se mareste, indiferent de rezultatul procesului.
Av. Mihai Cosmin Tudor a scris:

Puteti face plangere in termen de 15 zile. Solicitati filmarea.
Daca vi se respinge plangerea nu se agraveaza situatia.
Platiti acum amenda, ca sa va incadrati in termenul de 2 zile cu plata a 50%


Daca platesc acuma amenda si castig contestatia cum mai recuperez banii?

In contestatie pot sa fac referire la sensul giratoriu care e prost facut si reduce vizibilitatea?
Se cheama minimizarea pierderilor. Platiti doar jumatate din minimul amenzii si cereti in plingerea contraventionala, pe linga "obiectul principal" - anularea PV si restituirea banilor deja platiti. Minimizarea pierderilor e in sensul ca puteti pierde procesul, sansele de cistig depind de mai multi factori. Vizibilitatea in sensul giratoriu nu e o motivatie intr-atit de "tare" incit sa va dea cistig de cauza, mai ales ca pare invocat doar ca circumstanta atenuanta. Deci, pina la urma era sau nu era pieton ? Nu mai pareti atit de sigur.
Atat eu cat si sotia mea care era in dreapta nu am vazut nici un pieton. Nu sustin cu tarie ca nu a fost, totusi sunt un om si pot sa gresesc, dar mi se pare, totusi, un exces de zel. Din moment ce inaintea sensului, cu aproximativ 2 metri este amplasata o trecere de pietoni la care acord prioritate si la iesirea din sensul giratoriu , la a doua trecere nu acord prioritate unui pieton care probabil s-a angajat in traversare in momentul in care am trecut peste trecerea de pietoni. Eu cred ca se vede clar ca nu e o fapta cu intentie. Eu faceam referire la sensul giratoriu deoarece drumul este cu doua benzi pe sens iar in dreptul sensului , se reduce brusc la o singura banda, fapt ce determina soferul sa fie atent la incadrarea in sens, intrucat exista riscul sa intre doua autovehicule in acelasi timp si sa provoacea un accident.

Alte discuții în legătură

Amenda pentru ca nu am acordat prioritate mariciii mariciii am primit o amenda de circulatie ca nu am acordat prioritate la trecerea de pietoni.am fost filmat cu aparatul radar .acea persoana de care zic ei ca ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis Valysad Valysad Mi-a fost retinut permisul pe o perioada de 30 de zile deoarece cică nu am acordat prioritate de trecere unei pers. aflate pe trecerea de pietoni...am fost ... (vezi toată discuția)
Am ocolit/depășit o mașină-școală pe trecerea de pietoni și pe linia dublă continuă. cum ar trebui să motivez plângerea contravențională? CossminHc CossminHc Buna ziua, astazi am ocolit o masina de scoala in dreptul trecerii de pietoni si am calcat linia continua, moment in care am fost oprit de un echipaj al ... (vezi toată discuția)