avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație de la mamă unuia din cei doi fii. Ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație de la mamă unuia din cei doi fii. Ce declarație notarială de acord poate da fratele care nu primește nimic?

Buna seara! Mama mea mi-a donat un apartament (1/1 cu scutire de raport) in urma unei intelegeri verbale ca sa platesc jumatate din valoare, fratelui meu. Am aflat ulterior ca aceasta donatie poate fi atacata de catre el, iar acum imi este putin teama din cauza ca, desi i-as oferi banii, el ulterior ma va ataca pentru drepturile asupra apartamentului. Accepta sa faca o declaratie notariala cum ca este intr-un totul de accord cu donatia facuta de mama pentru "xxxxx" lei . Poate cineva sa ma indrume cu un model de declaratie ce trebuie facuta ? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti ce declarație să faceți.
Oferirea unei sume de bani în schimbul unei promisiuni ca nu va solicita niciodată rezerva succesorala si reductiunea donatiei, cât timp mama traieste, constituie un pact asupra unei mosteniri viitoare, fiind unul absolut și interzis de lege.
Multumesc pentru raspuns. Atunci in acest caz in care ma aflu, ce anume ar trebuii sa fac inainte sa i ofer banii promisi ? si cum as putea sa imi "securizez" donatia ?
Nimic. Lăsați lucrurile cum sunt. De ce anticipati o atitudine negativă din partea fratelui?
În cel mai rau caz, daca instanța decide reductiunea, actul nu se desființează. El rămâne valabil, urmand ca fratele să primească o sumă de bani reprezentând rezerva succesorala încălcată. Abia atunci, daca o va cere situația, veti avea ocazia să îi oferiți bani.
Nu e corect d-mna notar! daca mama i-a donat unui fiu apartamentul cu conditia sa achite fratelui 1/2 din valoarea apartamentului de ce sa nu -i respecte dorinta? de ce sa-si nedreptateasca fratele? Poate foarte bine sa-i doneze banii fratelui pt 1/2 din valoarea apartamentului specificand clar in actul de donatie ce reprezinta suma respectiva.
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este mentionata in act o astfel de conditie?
A fost incheiata donatia cu sarcini? Nu.
O persoana poate face absolut ce doreste cu propria avere si munca, iar daca mama a considerat de cuviinta sa gratifice numai un singur fiu, nu este nimic ilegal.
De unde stiti ca nu mai exista si alte bunuri? Si de ce mama nu il poate gratifica ea insasi cu bani pe celalalt fiu? De ce-ar trebui sa o faca fratele?
Nu a impiedicat-o nimic pe mama sa faca amandurora donatia, in indiviziune, in cote parti egale de 1/2. Dar nu a dorit asta.
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce fel de act se poate incheia. riscuri BeSmart BeSmart Buna seara , as aprecia ajutorul dvs. referitor la urmatoarea problema. Suntem 3 frati , as dori ca un imobil , proprietatea mamei mele , sa devina ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! act de moștenire menționez că tatăl meu a decedat ... Carmenstratone Carmenstratone Buna ziua! Act de moștenire Menționez că tatăl meu a decedat în urma cu 9 ani ,nu am făcut cu mama mea dezbaterea moștenirii după tata. Mama vrea ... (vezi toată discuția)
Mama mi-a făcut procură să îi vând apartamentul și să îmi pot cumpăra eu altul, iar acum fratele meu mă amenință că mă lasă fără casă. este posibil așa ceva? Raluk94 Raluk94 Buna seara! Va rog sa ma lamuriti in legatura cu o problema. Mama mea, mi-a facut procura ca sa ii vand apartamentul si sa imi pot cumpara eu unul. Am vandut-o ... (vezi toată discuția)