Va rog sa ma ajutati si pe mine in aceasta problema cu un sfat. Baietelul meu are aproape 3 ani, mi-a fost incredintat mie la divort, iar tatal are dreptul la vizita in primul si al treilea weekend din luna si sa il ia in concediu in vacanta de vara 3 saptamani. Problema este ca de cand a venit din concediu de la tatal lui, nu mai vrea sa se duca la el si de fiecare data il dau cu forta. Copilul inca nu vorbeste, spune decat cateva cuvinte si nu pot sa stiu ce se intampla. Va rog sa ma ajutati, sa imi spuneti ce sa fac pentru ca nu mai vreau sa il dau in starea aceasta. Copilul este foarte speriat si eu nu stiu ce sa fac. Va rog ajutati-ma!
Inainte de a actiona in sensul limitarii dreptului de vizita al tatalui (care si asa este minim), ar trebui sa luati legatura cu un psiholog care sa va dea cateva explicatii referitor la psihologia copilului pe particularitati de varsta. Veti observa ca la trei ani, aceste reactii sunt frecvente chiar si atunci cand copilul este dus la camin, urmand sa isi petreaca acolo mare parte din zi. Explicatia unui asemenea comportament este teama copilului de a nu fi abandonat de parinte. Copilul dv. nu doreaste sa mai mearga deoarece in mintea lui crede ca oricum tatal il va aduce inapoi, il va abandona.
Daca nu reusiti sa ii explicati copilului pe intelesul sau faptul ca mama si tata nu locuiesc impreuna, dar ca exista anumite zile in care el, copilul, trebuie sa petreaca timp si acasa la tatal sau si asta nu iseamna ca el este abandonat de vreunul din parinti, apelati la un psiholog sa va ajute.
la varsta de trei ani, interventia unui psiholog in a aduce lamuriri copilului cu privire la situatia parintilor, e hilara.
cea mai buna solutie este aceea de a cere instantei stabilirea dreptului de vizita a minorului la domiciliul acestuia pe considerentul precizat de colega mea Stoica Ioana, intrucat la aceasta varsta , copilul nu intelege multe aspecte, iar nesiguranta este cea care face copilul sa aiba un asemenea comportament.(exclud desigur comportamentul violent pe care l-ar putea avea tatal, insa daca sunt date certe ale unui abuz, si acest motiv poate fi luat in calcul pentru a sista dreptul de vizita).
Trebuie sa faceti actiune in instanta pentru restrangerea dreptului de vizitare.Ca sa o probati, mai ales data fiind varsta minorului orice act oficial ( gen autoritate tuelera, psiholg protectia copilului etc)va vor ajuta foarte mult ca probe in instanta.Ar fi bine sa aveti si niste martori la ce se intampla.
data il dau cu forta
copilul are DREPTUL sa cunoasca si sa aiba relatii personale cu celalalt parinte si cu rudele sau are OBLIGATIA sa aiba aceste relatii?
Va multumesc tuturor pentru raspuns, incerc sa fac tot ce e posibil si chiar o sa va ascult sfaturile. O sa vad ce se va intampla acum vineri cand urmeaza sa il ia pe copil si dupa aceea o sa vad cum o sa actionez. Ca raspuns pentru ralu_2008, in hotarare scrie ca trebuie sa il dau iar daca nu o sa il dau o sa spuna ca nu respect hotararea. El nu accepta altceva chiar daca vede ca, copilul nu vrea sa mearga.