avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... vanzare apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

vanzare apartament

imi cer scuze daca unii au mai citit despre aceasta problema in alta sectiune a forumului.Nu vreau sa deranjez pe nimeni, dar cand dau de cate ceva ce nu are logica nu reusesc sa uit.
Subiectul deschis de mine anterior
www.avocatnet.ro/content/for...
problema: vanzare apartament fara adeverinta de la asociatia de locatari care sa reprezinte obligatiile de plata.

nu gasesc explicatie la asta:

Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.

adeverinta de care este vorba in textul de mai sus, luat, evident din legea 230/2007. Am cumparat un apartament si notarul a zis ca nu trebuie acea adeverinta. Chiar am avut indrazneala sa ma contrazic cu notarul,dar intr-un final am renuntat poate pentru a nu parea idiot fata de restul persoanelor prezente dar si pentru ca se vedea ca notarul era foarte revoltat ca am indraznit sa-l contrazic. In subiectul deschis de mine anterior singurele raspunsuri primite au fost foarte vagi si pe langa subiect, de genul: daca notarul a zis ca nu trebuie atunci nu trebuie, altcineva incepuse sa-mi explice ce reprezinta adeverinta , altcineva a zis ca nu trebuie dar se precizeaza ca preiau datoriile in actul notarial. Atunci acest extras din legea 230/2007 ce inseamna? Chiar nu pot sa primesc o explicatie logica?Exista vreun alt pasaj unde se vorbeste despre cazul incare lipseste adeverinta? Daca da unde?Postati-l !! Nu incerc sub nici o forma sa fac pe desteptul doar ca cel care spune ca nu e obligatorie adeverinta sa dea si o explicatie de bun simt care are logica, sa nu lase loc de interpretari. Si totusi cred ca actul incheiat de notar e nul, dar poate cineva ma va convinge ca nu am dreptate. Va multumesc anticipat.Cazul e real.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
ContSters72658, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:43, 28 Octombrie 2009
Ma bag si eu sa- mi dau cu parerea, chiar daca nu stapanesc situatia. Sunt chchite avocatesti. Actul de vanzare cumparare nu cred ca este lovit de nulitate. Pot, eventual, sa apara probleme incazul aparitiei unor datorii catre asociatie, dar nu in privinta dreptului de proprietate.
Oricum, cumparatorul poate fi descoperit. In fond notarul da unda verde pe baza intelegerii preluarii datoriei de catre cumparator, deci intr- adevar nu mai are rost adeverinta. Daca acesta preia fara sa stie ce, il priveste.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Octombrie 2009
marius cioca, utilizator
Nu stiu daca este vorba despre acest caz...sau poate este asemanator.
www.avocatnet.ro/content/for...
.................
Eu pot sa va spun ca in putinele cazuri de V-C din ultimul an, vanzatorii au venit la administratie cu acel formular de adeverinta pentru completare, cerut de notar.
Cum se procedeaza:
- isi achita datoria si pe adeverinta scrie 0(zero) datorii
- nu isi achita datoria si administratorul scrie pe adeverinta suma datorata. Adeverinta este valabila pentru data inscrisa pe ea.
Ce se intampla dupa eliberarea adeverintei este o problema intre cumparator si vanzator.
La notar trebuie prezentata aceasta. Daca notarul nu a solicitat-o sau, si mai rau, a fost ofuscat de solicitarea Dv. pentru adeverinta, atunci indreptati-va reclamatia impotriva notarului.
........................
Nu va suparati, dar cumparatorul are o mare parte din vina pentru ca daca avea o suspiciune asupra serviciului notarului trebuia, macar si informativ, sa se intereseze la alt notar ce acte trebuie la V-C de apartament...si isi schimba notarul. Nu il tinea nimeni legat de notarul cu pricina.
....................
Am pendulat intre a va raspunde Dv. si a vorbi despre alt caz pentru ca nu sunt lamurita, si nici nu e cazul, daca e vorba de Dv. sau alta persoana.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Octombrie 2009
elga50, moderator
Eu cred ca notarul ar trebui sa acorde si consiliere, indrumare atunci cand se autentifica un act de vanzare-cumparae pentru ca nu toata lumea cunoaste legea.
Dar interesul ca apartamentul cumparat sa aiba o situatie clara in privinta datoriilor atat catre asociatie cat si catre alte entitati, este al cumparatorului.
De aceea cumparatorul trebuie sa solicite vanzatorului , si nu notarului, sa prezinte adeverinta de la asociatie. Este suficient ca noul proprietar sa aiba adeverinta in buzunar chiar daca notarul nu o cere. Cumparatorul poate merge la asociatie, inainte de perfectarea contractului, sa verifice autenticitatea adeverintei sau a continutului si actualitatii adeverintei. Sunt proprietari care solicita adeverinta acum si vand apartamentul peste 3 luni sau un an.
Notarul autentifica o intelegere intre vanzator si cumparator conform vointei lor, dar cumparatorul are interesul sa verifice situatia apartamentului. In contract exista o fraza , de obicei, in care se spune ca "eu, cumparatorul, cunosc situatia apartamentului..."
Nimeni nu-l poate opri pe cumparator sa faca verificarea, sa ceara vanzatorului dovezi, documente si sa ia relatii de la asociatie.
Sunt perfect de acord cu elga50 si adriantot, doar ca nu acesta era subiectul deschis de mine.am facut verificarile necesare inainte de cumparare si nu am nici o datorie. Problema este textul din legea 230/2007.Si nu e vorba de o obsesie de-a mea cum ca ar putea veni cineva sa-mi zica ca actul meu e nul.Am facut toate verificarile inainte de achizitionare. E pur si simplu o dilema .Legea spune ceva, realitatea e alta. Sa-nteleg ca legile sunt facute sa fie incalcate?
multumesc
Sa inteleg ca va nelinisteste faptul ca notarul nu a cerut adeverinta si ca din cauza aceasta contractul de v-c ar putea sa fie declarat nul?
Nici in Legea 230/2007 si nici in Norme eu nu am gasit aceasta prevedere cu privire la obligativitatea prezentarii la notar a adeverintei de la asociatie, dar poate nu mai vad eu. Oricum aceste doua legi reglementeaza asociatiile, drepturile si obligatiile proprietarilor, nu face reguli de transfer de proprietate. Astea sunt in alte legi.
Dar se practica, asa cum mai spus. De ce? Nu stiu. Intrebati strict un notar, doi...si va veti lamuri cu siguranta.

Alte discuții în legătură

Apartament cu datorii la intretinere madalinams madalinams Buna, am cumparat in data de 7 iunie un apartament practic de la o agentie de imobiliare care de fapt este si asociatia de proprietari a blocului. Apartamentul ... (vezi toată discuția)
Acte vanzare cumparare ContSters72658 ContSters72658 am cumparat acum 2 zile un apartament. la notar, fostul proprietar nu a avut adeverinta de la asociatia de locatari din care sa reiasa ca are sau nu are ... (vezi toată discuția)
Datorie vechi proprietar marianiliescu marianiliescu Am cumparat un apartament acumun an! datoria la asociatie a vechiului propietar era de 4300 acuma ajuns la 8000! Notarul nu a specificat nimic in contractul ... (vezi toată discuția)