avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 286 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufructul viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufructul viager

Buna ziua.
Am o situatie cu uzufructul viager. Socrul meu a decedat,dar a lasat in testament uzufructul pentru sora dansului.Avand un singur mostenitor,un fiu pe sotul meu.
Am incercat pe cale amiabila cu aceasta mostenitoare de uzufruct,in fata notarului,sa ii dam in scris ca o sa o luam in spatiu si sa o ingrijim cat traieste dar a refuzat categoric,la fel a refuzat si sa semneze ca isi ia mostenirea in uz sustinand ca tot ce este acolo este numai al ei.Este un om dificil cu probleme alcoolice.Pana in acest punct noi am platit toate taxele la notar si stam asa pentru ca dansa refuza sa semneze si sa isi plateasca taxele(doreste sa le platim noi, ca si pana acum,suma fiind de aproape o mie de euro,dar in aceasta situatie noi nu mai vrem) chiar daca este in favoarea ei. Discutand cu sotul meu am decis ca alta solutie nu avem numai să stam asa,dar ne intrebam ce se intampla cu aceasta mostenire daca sotul meu pateste ceva? Este un fapt real si o situatie care se poate intampla si dorim sa stim la ce sa ne așteptăm. O sa mosteneasca aceasta "matusa" tot sau ramane tot cu uzufructul?.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 20:53, 19 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Testamentul e întocmit la notar?Viager înseamnă pana la deces, nu se poate transmite prin moșteniRe.Dacă e act autentic, îl contestați în instanță. . Fiul e moștenitor rezervatar și înlătură de la mostenire celelalte clase de mostenitori, testamentul fiind lovit de nulitate.
Ultima modificare: Duminică, 19 Noiembrie 2017
avvalentina, utilizator
VALENTINA MITEA a scris:

Testamentul e întocmit la notar?Viager înseamnă pana la deces, nu se poate transmite prin moșteniRe.Dacă e mai act autentic, îl contestați în instanță. . Fiul e moștenitor rezervatar și înlătură de la mostenire celelalte clase de mostenitori, testamentul e lovit de nulitate.

Da,este intocmit la notar autentic. Noi incercam sa evitam tribunalul din cauza ca totusi este familie.A fost pusa cu acest uzufruct ,de catre socrul meu,din cauza ca dansa nu se stie descurca singura,fiind un om care isi bea banii de cum ii primeste. Daca ajungem totusi in instanta se poate elimina acest uzufruct si pe motiv ca este o influenta negativa asupra copiilor?In clipa de fata dansa detine un apartament,bun propriu,iar noi nu avem nici un bun sau imobil al nostru. Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Numai după studierea testamentului puteți primi răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil cu uzufruct viager. este posibilă vânzarea lui dacă există această clauză? IAndra04 IAndra04 Buna. Explic din nou pe scurt situatia pentru cine nu stie. Exista o mostenire,un imobil,la care sotul meu este nudul proprietar si matusa lui este ... (vezi toată discuția)
Cum impiedic mostenitorii viitoarei sotii sa ma mosteneasca? DoruD DoruD Ce solutii am, daca ma recasatoresc, ca mostenitorii viitoarei sotii sa nu participe la succesiunea dupa mine? Dar ea sa beneficieze de habitat in casa mea de ... (vezi toată discuția)
Se da următoarea situatie: soțul are un apartament (înaintea ... gabyela gabyela Se da următoarea situatie: Soțul are un apartament(înaintea căsătoriei) cumpărat cu banii din moștenire și diferența de bani donata de la frații ... (vezi toată discuția)