avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

concubinaj

am locuit 26 de ani in concubinaj cu o femeie,care a decedat acum o luna.Ea are 2 copii din prima casatorie.Apartamentul in care locuim a fost cumparat de mine si de femeia care a decedat.Copii au fost intretinuti de mine.Dupa moartea concubinei unul din copii vrea sa ma dea afara din apartament. Pute-ti sa-mi spuneti va rog ce drepturi am.
Cel mai recent răspuns: floreanilie , utilizator 07:49, 21 Noiembrie 2017
apartamentul pe cine e intabulat, cine e proprietar in acte?
in contract sint trecut si eu
Inseamna ca detineti 50% din apartament. Copiii nu va pot da afara dar au dreptul la partea mamei decedate, (mostenire) adica la cealalta jumatate din apartament. Dvs trebuie sa le platiti 50% din valoarea apartamentului sau ei sa va plateasca dvs, partea si sa le ramana lor apartamentul.Dar copiii trebuie sa faca succesiunea si sa obtina certificatul de mostenitor
multumesc
Situatia juridica a bunului dobandit de dumneavoastra, in calitate de concubini, este cea a proprietatii comune pe cote-parti.

(proprietate comuna pe cote-parti inceteaza prin partaj, este caracterizata de faptul ca fiecare dintre copartasi are individualizata o cota-parte , ideala, abstracta, matematica, din dreptul de proprietate, bunul nefiind fractionat, in materialitatea sa ).

Asadar, dumneavoastra aveti o cota-parte ideala, din dreptul de proprietate, care nu este afectata de decesul fostei partenere de viata.

Concubinajul nu este reglementat in legislatia romana.


Cota-parte din dreptul de proprietate a fostei concubine, decedata in prezent, este trasmisa, conform devolutiunii legale, succesorilor, in speta celor doi copii.

Asadar, acestia au o cota de 1/2, anume 1/4 fiecare.

Evacuarea dumneavoastra nu poate avea loc, intrucat sunteti proprietar.


In schimb, oricare dintre coproprietari poate sa ceara imparteala, oricand, intrucat nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune.


Imparteala poate imbraca forma atribuirii bunului, daca exista o solicitare in acest sens, existand obligatia corelativa a despagubirii, printr-o sulta.

Bunul poate fi instrainat, daca exista un acord, in acest sens, ori prin dispozitia instantei de judecata, daca nicio parte nu solicita atribuirea.

Din cele expuse ,imobilul nu este partajabil in natura.( e dificil de realizat aceasta varianta de imparteala, intrucat ar trebui sa exista doua cai de acces , separate ).


Succes.

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune in concubinaj Nicu53 Nicu53 Buna ziua , am un apartament cumparat im timp ce eram in concubinaj,fiind casatorit,in care am trait cu concubbina pana acum o luna. Precizez actul de ... (vezi toată discuția)
Mostenire concubinei adrianag1974 adrianag1974 Am trait in concubinaj cu un barbat 20 de ani.El a fost casatorit iar in urma casatoriei a avut doi copii la ora actuala majori.Cand am hotarat sa stam ... (vezi toată discuția)
Divort la notar sau tribunal? ntyry75 ntyry75 Sunt casatorita de 2 ani avand 2 copiii de 2 ani si un bebe de 5 luni, dar am trait in concubinaj cu sotul meu 6 ani, timp in care am inceput constructia unei ... (vezi toată discuția)