avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale lipsa capacitatii procesuale active sucursala
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

lipsa capacitatii procesuale active sucursala

Reprezint o sucursala in instanta in cadrul unei somatii de plata, in calitate de creditori. Debitoarea a invocat lipsa capacitatii procesuale active cf. art 42 si 43 C. Proced civ., mentionand ca nu avem nici capacitate de exerciutiu nici de folosinta, nefiind subiect de drept in plan procedural. Din ce am studiat eu , am observat ca are dreptate, insa poate aveti alta parere sau vreun sfat. Iar daca s-ar respinge actiunea, ce pot face, las pentru sediu principal formularea unei alte actiuni, din moment ce facturile sunt incheiate pe datele sucursalei? Va multumesc. bianspe@yahoo.com
Cel mai recent răspuns: CONST , utilizator 09:58, 16 Februarie 2006
R-ul nu are nici o legatura cu personalitatea juridica, el indica doar faptul ca firma respectiva este platitoare de TVA.
Ceea ce are importantae este faptul ca aveti nr. de inregistrare in Registrul comertului, ceea ce inseamna ca aveti pers . juridica.
Ceea ce ma mira putin pentru ca din cate stiam eu sucursalele (spre deosebire de filiale) nu au personalitate juridica....
si pe mine ma mira acelasi lucru, ca si pe alimor. cum de a primit sucursala numar de ordine in registrul comertului. in ceea ce priveste problema ridicata de speta, ma gandesc ca lucrurile sunt destul de clare, avand in vedere prevederile art. 42. - Persoanele care nu au exercitiul drepturilor lor nu pot sta in judecata decat daca sunt reprezentate, asistate ori autorizate in chipul aratat in legile sau statutele care randuiesc capacitatea sau organizarea lor si art. 43. - Lipsa capacitatii de exercitiu a drepturilor procedurale poate fi invocata in orice stare a pricinii. si tot alimor arata, intr-o alta speta de pe forum, doua decizii ale CSJ sectia comerciala prin care sucursala nu se poate adresa instantei de judecata pentru solutionarea unui litigiu pentru ca nu are pers. jurid.
Teoretic este imposibil sa ai nr. de inregistrare la Reg. Com. daca esti sucursala! Verifica la Reg. Com. daca nu cumva esti FILIALA (care este de altfel singura cu personalitate juridica, celelalte forme de organizare - sucursale, sectii, puncte de lucru, statii, etc. neavand pers.juridica). Dupa ce afli ceva cert mai vorbim.
Pai scrie clar in Certificatul de inmatriculare denumirea firmei si apoi langa ea " Sucursala port Constanta" . Avem NRC, si Cui fara R, conturile noastre bancare,director, obiect de activitate declarat pe sucursala; se tine contabilitaea primara aici. Ma gandesc sa cer informatii la camera de Comert cu privire la personalitatea juridica. Oricum, in instanta trebuie sa vin cu argumente puternice daca vreau sa demonstrez capacitatea.

Alte discuții în legătură

Ajutooooor michi michi firma mamă este in bucuresti. Dar are si o agentie teritorială la bacău.Agentia are incheiat un contract de inchiriere cu o societate pt un imobil . ... (vezi toată discuția)
Sentinta judecatoreasca omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala, sucursala cryingangel cryingangel Buna ziua, As dori sa ma interesez daca o sucursala poate introduce o actiune in justitie, si legea, art. unde se mentioneaza acest lucru. Va multumesc ... (vezi toată discuția)