avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren cumpărat în rate, proprietar bolnav, pact ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren cumpărat în rate, proprietar bolnav, pact comisoriu pe diferența de preț. Cum se procedează după achitarea ratelor? Dar în cazul decesului proprietarului înaintea achitării integrale?

Buna ziua,
Am cumparat in urma cu 2 ani uin teren,achitand un avans vanzatorului iar diferenta de pret am convenit sa o achit in rate egale.In contractul de vanzare-cumparare este mentionat la sarcini intabulare-drept de ipoteca legala si pactul comisoriu pe diferenta de pret .Bun,am achitat ratele pana acum cu semnatura vanzatorului(un fel de borderou de plati lunare).Am 2 intrebari,va rog:
1-dupa achitarea ratelor cum procedez mai departe pt scoaterea terenului de sub sarcini?Merg cu vanzatorul la notar sa declare ca a primit integral diferenta de pret?
2-in cazul in care vanzatorul decedeaza inainte de achitarea ratelor(e destul de bolnav),ratele restante le achit urmasilor(are 2 urmasi) sau astept sa dezbata ei succesiunea?sau cum se procedeaza?daca urmasii nu se inteleg asupra mostenirii ce se poate intampla cu mentiunile de la sarcini?Multumesc frumos.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: amyro777 , utilizator 16:46, 25 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Care este pretul total (?) s-a respectat plafonul impus de legea 70/2015?
Da,rata este de 300 euro lunar,pana la achitarea diferentei de 9500 euro.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Noiembrie 2017
amyro777, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, in cazul acesta, daca sunteti sub plafonul maximal, este bine, caz in care :
1) daca vanzatorul nu decedeaza, va trebui sa dea o declaratie notariala ca si-a primit pretul in totalitate, iar notarul va proceda in consecinta si sa ridice ipoteca legala de pe imobil, si
2) daca vanzatorul decedeaza, se complica un pic lucrurile, caci va trebui sa platiti mostenitorilor. Situatia va fi delicata daca mostenitorii nu dezbat succesiunea sau daca nu accepta mostenirea intr-un termen rezonabil si dvs va trebui sa stati dupa ei. Aici aveti mai multe variante ca sa faceti plata si sa stingeti obligatia si principala provocare va fi sa identificati accipiensul. Exista mai multe rezolvari (intre care punerea in intarziere a creditorului, consemnarea sumei de plata la o institutie de profil, sau puteti chiar sa va implicati si in dezbaterea mostenirii, care desi pare cam mult, teoretic este posibil, etc) pe care nu o sa ma apuc sa le detaliez pentru ca omul inca traieste si poate nici nu este nevoie de ele (si este si cam mult de scris :)) ).
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Noiembrie 2017
trandafir2, moderator
Multumesc frumos.Sper sa fiu in prima varianta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avans casa THEODORA30 THEODORA30 Buna seara as dori sa fiu informata in legatura cu achizitionarea unui apartament prin urmatoarea metoda,eu +fratele meu+tata avem impreuna un aparatament ... (vezi toată discuția)
Urgent! cum pot cumpara apartament ce are 2 ipoteci? Corina_Creanga Corina_Creanga vreau sa cumpar un apartament , care are 2 ipoteci. cum trebuie sa procedez? proprietarul vrea sa facem un precontract cu suma unei ipoteci si intr-o luna ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat tzvpac tzvpac Buna seara Stiu ca s-a mai pus aceasta intrebare pe site-ul dvs.dar revin si eu cu aceeasi intrebare mai specifica pt cazul meu. Vreau sa cumpar un ... (vezi toată discuția)