avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sarcină de 20 de săptămâni, părinți ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sarcină de 20 de săptămâni, părinți necăsătoriți. Ce se poate întâmpla dacă tatăl va deceda înainte de nașterea copilului?

Buna seara.
In primul rand rog moderatorii sa modifice forumul in cazul in care nu este unde trebuie si imi cer scuze.
In al doilea rand va rog sa aveti rabdare sa cititi lunga problema.
Sora mea este surda si se afla intr-o situatia de concubinaj cu un barbat surd, care are un copil minor (16, 17 ani) dintr-o alta casnicie. A ramas insarcinata (acum este in vreo 20 de saptamani). Voiau sa faca starea civila insa intre timp barbatul a suferit niste probleme de sanatate, tumoare - operatie pe creier, metastaze stadiul 4 cancer pulmonar. Si nu prea sunt sanse de izbanda.
Dansul a lucrat, insa ea nu si-a gasit de munca. Are pensie de handicap si de invaliditate de munca (are si semipareza pe partea drepta).
Nici nu stiu exact ce intrebari sa pun, orice informatie chiar daca nu e raspuns la intrebarile de mai jos este binevenita.
1. Daca face starea civila, casatoria este valida? Va primi ea pensie de urmas?
2. Daca decedeaza inainte de nasterea copilului, se considera ca el este tatal?
3. Daca nu fac starea civila, exista vreun act prin care sa declare ca el este tatal copilului, inainte de nastere?
4. Ce se intampla cu minorul (bunicii lui sunt ambii surzi, mama tot surda, plecata din tara)? Locuieste cu tatal lui si cu sora mea. E auzitor, merge la scoala.
5. Pot beneficia ambii copii de pensie de urmas?

Ce ne sfatuiti sa facem?
Multumim inca o data,
Ultima modificare: Marți, 28 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 20:40, 29 Noiembrie 2017
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1Ca se casatoresc sau nu, ea nu va primi pensie de urmas
2 nu, decat daca ar reusi sa se casatoreasca cu el pana se naste copilul, numai asa ar opera prezumtia de paternitate. Daca nu reusesc , trebuie actionat apoi pt stabilirea paternitatii, cei chemati in instant afiind mostenitorii, adica primul copil.
3) trebuie ca intai sa nasca, apoi tatal il poate recunoaste.
4ar trebui ca tatal sa lase testament in care sa scrie ca vrea ca fiul lui sa fie crescut de sora dvs.
Va avea loc un proces in ce il priveste dupa decesul tatalui.
Conteaza mult daca mama il vrea, concluzia raportului autoritatii tutelare..
5) ambii copii beneficiaza de pensie de urmas , daca rezolva cu paternitatea in ce il priveste pe cel mic.
Sa se casatoreasca rapid.
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
gi-jane2, moderator
Multumesc mult.
Deci daca se casatoresc, si el moare inainte de nastere, se va considera el tatal.
Si copilul cel mare nu poate alege el, daca vrea sa mearga cu mama lui sau nu? Este suficient de mare. (16 ani)
Nu alege , dar va fi ascultat de instanta, nu merge automat la mama, daca nu vrea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc mult de tot. Sanatate si numa' bine.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca as fi in locul tatalui, as merge la notar si as face un testament prin care as recunoaste ca pruncul nenascut este copilul meu. Testamentul poate fi facut si olograf daca e scris, semnat si datat in tot de testator.

Nimic nu împiedică faptul ca tatăl unui copil conceput, dar nenăscut, să îl recunoască prin testamentul său atunci când, bolnav fiind, crede că nu mai are mult de trăit şi deci că nu ar putea aştepta naşterea copilului pentru a-l recunoaşte. Intr-o asemenea ipoteză însă, recunoaşterea va fi eficientă numai dacă mama copilului va fi necăsătorită la momentul când naşte copilui.

Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi are concubinul în privința minorului dacă nu apare în certificatul de naștere? anila1998 anila1998 salut, aș dori să aflu ce drepturi are tatal copilului in cazul in care... pe parcursu sarcinii nu afost alaturi... copilul nu poartă numele lui si nu ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere, recunoasterea copilului croitordragos croitordragos Buna seara Niste prieteni sunt impreuna dar nu sunt casatoriti,in relatia asta sa nascut un copil INTREBAREA MEA SI VREAU SA STIU Ea este casatorita si nu ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)