avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... garantarea drepturilor angajatului in caz de faliment
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

garantarea drepturilor angajatului in caz de faliment

Buna ziua,

Lucrez la o firma care intra in faliment insa spera ca in urmatoarele 2 saptamani cineva o sa ne cumpere cu tot cu angajati si datorii (intre timp a bagat in concediu fortat angajatii, incepand de ieri).
Problema e ca societatea are niste datorii imense, nu ne-a platit salariile si cotizatiile sociale pe luna septembrie, proprietati nu are ca sa zicem ca s-ar putea recupera bani din vanzarea lor, iar singura "asigurare" a angajatorului a fost ca or sa ne plateasca acum jumatate de salariu pe septembrie ca nu exista bani (aceasta jumatate fiind platita ca "bonus" ca sa nu plateasca impozite, deci la negru) si in cazul in care se iveste un cumparator in urmatoarele 2 saptamani, vom primi si restul; in cazul in care nu va exista cumparator atunci va declara faliment oficial si va inchide firma, noua ne vor inchide cartea de munca incepand cu luna septembrie ca nu a platit nimic pe luna respectiva (cu toate ca lumea a muncit in aceasta perioada) si, daca avem noroc sa ramana ceva bani la lichidare, poate ne primim si diferenta de salariu pe septembrie (tot la negru bineinteles iar de octombrie putem sa uitam).
Intrebarea mea e: ce putem face sa ne asiguram ca ne vom primi banii integral pe luna septembrie si restul de octombrie muncit, plus contravaloarea zilelor de concediu de odihna neefectuat (unii dintre noi au multe zile de CO restante sau au intrat in CO exact in ziua in care s-a inchis activitatea fortat)?
Exista si probabilitatea ca angajatorul sa ne lase cu ochii in soare in aceste 2 saptamani.
Cel mai recent răspuns: Edbah , utilizator 13:12, 11 Octombrie 2009
Exista un act npormativ legea nr.200/2006 care reglementeaza plata creantelor salariale, conform acestuei legi angajatorul nu va poate lasa de izbeliste numai ca va trebui sa va aparati corespunzator drepturile
Un rol important in stabilirea creantelor salariale si efectuarea platii acestora, in cazul procedurii insolventei, il are Agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca.

Daca se va declansa procedura, dvs si colegii puteti sesiza direct aceasta Agentie in problema creantelor salariale, dupa o notificare prealabila a angajatorului sau lichidatorului.
Creantele se achita fie din patrimoniul firmei fie din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

Ultima modificare: Duminică, 11 Octombrie 2009
Edbah, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imi este refuzat concediul de odihna Jonjonica Jonjonica Buna ziua stimati avocati. Intrebare: - Cum pot sa oblig patronul sa imi aprobe CO de munca ? Trebuie sa imi dea o adeverinta in care sa explice in detaliu ... (vezi toată discuția)
Drepurile salariale in caza de insolventa sau faliment sergiunvt sergiunvt buna am o mare problema si nu stiu cum sa procedez un cazul de fata....lucrez la o firma de distributie de bunuri de larg consum,care pana in anul acesta la ... (vezi toată discuția)
Plata drepturi salariale restante roxi1379 roxi1379 Revin cu inca o intrebare, daca mi se desface contractul de munca prin restructurarea locului de munca, imi voi mai recupera drepturile salariale restante. ... (vezi toată discuția)