avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... impozitare pensii din strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

impozitare pensii din strainatate

Sunt beneficiara unei pensii de vaduva din Germania si m-am stabilit din nou in Ro. si acum am primit somatie de la anaf sa ma prezint cu venitul realizat in 2014. Asta inseamna ca statul roman va dori sa ipoziteze si pensia mea din Germania.
Cel mai recent răspuns: siny , utilizator 08:31, 25 Iunie 2018
La sase luni de la data stabilirii dv in Romania, anaf va va impozita pensia din Germania. Si eu sunt intr-o situatie similara. Daca ati platit impozit in Germania pe aceasta pensie si o puteti dovedi, impozitul platit acolo se scade din cel datorat aici, sau pur si simplu o sa va lase in pace pt acea perioada. Dar de aici inainte va trebui sa completati formularul 220 si veti fi impozitata in Romania. Impozitul este acum de 10 procente si se aplica doar pe suma care depaseste 2000 lei. Si daca nu aveti o asigurare de sanatate, va trebui sa platiti si contributia la sanatate. Daca aveti si o pensie din Romania, cele doua pensii nu se vor cumula in vederea impozitarii.
Stiti cumva cum se calculeaza asig de sanatate? Este 5.5 din toate pensile cumulate ? (Romania si strainanate)? Ce alte optiuni sunt pt a beneficia ca si asig de sanatate in RO ca si resident al altei tari , dar care am recevenit inapoi in tara la pensie?
Pensia din Romania nu se cumuleaza cu pensia din strainatate. La Anaf declarati doar pensia din strainatate, care va fi impozitata doar daca depaseste 2000 lei. Daca aveti si o pensie din Romania, asta inseamna in calitate de pensionar roman sunteti asigurata si nu vi se va mai cere sa platiti asigurare de sanatate. In Romania, pensionarii romani nu mai platesc asigurarea de sanatate, ea e suportata de stat. Daca aveti doar pensie din strainatate veti plati 5,5 la suta din pensia din strainatate.
Buna, sunt in aceeasi situatie(pensie văduva in valoare de 520 eu),,Asigurarea de sanatate se plătește obligatoriu? Si daca da, se calculează 10%(am inteles ca atat este acum procentul la sanatate) din toata suma? Adica curs eu/ro de 4,65x520=2418...deci asigurarea pe luna ar trebui să coste 241,8? Mentionez ca nu am nici o asigurarea de sanatate in ro sau in alta tara. Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2018
siny, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit in ro pentru pensie din strainatate siny siny Buna, Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate, tara UE, si intentionez sa ma mut in Romania. Primesc pensie de vaduv si am varsta de 49 ani. ... (vezi toată discuția)
Dubla impozitare ghepardul ghepardul o nebunie de actualitate este aceea legata de guvernul Monti-Italia, de impozitarea proprietatilor din romania pentru residentii din Italia.Din vagile mele ... (vezi toată discuția)
Pensii militare mirela_74 mirela_74 Buna ziua! am tatal pensionar militar si as dori sa stiu ce retineri are pe pensie. Pe cupon specifica 2 legi: 341 si 44. Ce implica aceste legi si ce ... (vezi toată discuția)