avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechimea pentru grupele II de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechimea pentru grupele II de munca

Sotul meu a lucrat la Autotranscom,firma care in prezentnu mai exista deoarece a intrat in insolventa cu ani in urma si arhivele sale au fost preluate de Grandtex Arad.Ar avea nevoie de calcularea vechimii pentru grupa a II_a de munca ptr aceasta perioada lucrata la Autotranscom.Normal ,ne_amadresat firmei de la Arad care zice ca nu poate elibera aceasta adeverinta doar contra cost....si o suma frumusica...credeti ca e normal asa ceva?ITM _ul nu poate elibera aceasta adeverinta?Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:04, 22 Noiembrie 2017
Din cate cunosc, adeverintele de gupa II de munca pentru perioada lucrata, se elibereaza numai de catre angajator, sau de catre detinatorul legal al arhivei acestuia, in conformitate cu prevederile Legii nr. 16/1996, a Arhivelor Nationale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 161
(1) Cererile in legatura cu eliberarea actelor prevazute de lege, prin care se face dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie, sunt scutite de orice fel de taxe si comisioane.
(2) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii.

Insa, fiind insa vorba de o firma privata , aceasta poate sa pretinda o anumita suma pentru eliberarea adeverintei pentru acoperirea unor cheltuieli.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea perceperii taxei pentru eliberarea unei adeverinte de vechime in vederea intocmirii dosarului de pensie normator normator Deoarece in ultimul timp majoritatea angajatorilor si al celor care detin arhive elibereaza adeverinte de vechime in munca necesare stabilirii drepturilor ... (vezi toată discuția)
Eliberare adeverinte pensie dumitrescuraisa dumitrescuraisa Buna ziua. Ma numesc Dumitrescu Elena si va adresez pe aceasta cale o intrebare. Tatal meu urmeaza sa iasa la pensie anticipat si are nevoie de adeverinte din ... (vezi toată discuția)
Mutare arhiva, eliberare adeverinta grupa de munca paulp paulp Buna ziua, Lichidatorul unei firme a decis sa schimbe firma care detine arhiva si in acest timp nimeni nu elibereaza adeverinte pentru grupa de munca. Exista ... (vezi toată discuția)