avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... proba instanta impotriva angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

proba instanta impotriva angajatorului

Buna seara

Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: in luna aprilie mi-am dat demisia de la un loc de munca unde aveam un contract de colaborare si mi s-a spus ca in continuare veniturile mele vor fi inregistrate pe un contract de cesiune drep de autor. La 3 septembrie am renuntat la orice colaborare cu institutie pt. ca am aflat ca nu mi-au depus niciun document la ITM.
Am primit o adeverinta care arata ca la inceputul lunii septembrie eram angajat al acestei institutii. Vreau sa solicit o dovada in care din care sa reiasa toate retinerile mele salariale in ultimele 12 luni, dat fiind ca in 4 luni voi avea un copil si ma ajuta la calculul indemnizatiei.

Se poate face ceva in acest sens? Poate depune firma retroactiv documentatia necesara (sa-mi plateasca taxele si impozitele) ?

Daca am un contract de munca in invatamant (3 ani si jumatate) la care adaug un contract de cesiune valabil pana in luna septembrie (desi nasc in feb), pot sa cer 85% in calculul indemnizatiei?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ina_enache , utilizator 21:27, 10 Octombrie 2009
Imi permit sa raspund dar nu este la subiect: Ce legatura are cu subiectul "proba instanta impotriva angajatorului"???
1. Contractul de colaborare nu este contract individual de munca (CIM) deci nu are ce sa depuna la ITM. De asemenea nu puteati primi adeverinta de salariat pentru ca nu erati asa ceva. Salariat inseamna angajat cu CIM. La contractul de colaborare nu se fac retineri de contributii la pensie, sanatate si somaj.
2. Veniturile obtinute pe baza contractului de colaborare se iau in calculul indemnizatiei pentru CCC.
3. Ca si colegul meu intreb si eu ce legatura este cu titlul?
Imi cer scuze dar am omis sa spun ca , daca nu se rezolva pe cale amiabila - as vrea sa merg in instanta pt. a-mi castiga drepturile.
Si ce anume vreti sa cereti in instanta?
Adeverinta am obtinut-o - poate din greseala angajatorului- iar in ea este stipulat faptul ca la inceputul lunii septembrie lucram in regim de colaborare la aceasta institutie.
Eu stiu ca la contractul de cesiune pe care il aveam si care trebuia inregistrat, trebuie platit doar un impozit (16%) si pe baza lui si a celuilalt venit de cadru didactic, mi se poate calcula indemnizatia in procent de 85%. Intrebarea era daca angajatorul poate depune retroactiv impozitul aferent acestui contract de colaborare? In plus, daca o va face, se calculeaza si aceasta perioada de cateva luni (pana in sept desi nasc in feb)?

In instanta as vrea sa cer dreptul de a avea inregistrate toate veniturile anterioare nasterii copilului, venituri de la acest loc de munca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Octombrie 2009
ina_enache, utilizator

Alte discuții în legătură

Modificari in cim neaduse la cunostinta angajatului ina_enache ina_enache Stiu ca orice modificare in CIM trebuie adusa la cunostinta angajatului prin intermediul actelor aditionale in 3 exemplare (1 ITM, 1 angajator, 1 ... (vezi toată discuția)
Proba impotriva angajatorului ina_enache ina_enache Recent am aflat ca in ultimele luni am lucrat la negru, angajatorul nedorind sa-mi elibereze fise fiscale, adeverinte si alte documente folosind diferite ... (vezi toată discuția)
Complicatii indemnizatie crestere copil ina_enache ina_enache Buna ziua Am o dilema legata calcularea indemnizatiei de crestere copil. Pe scurt: sunt profesor si mi-am schimbat orasul de resedinta in urma cu cateva ... (vezi toată discuția)