Recent am aflat ca in ultimele luni am lucrat la negru, angajatorul nedorind sa-mi elibereze fise fiscale, adeverinte si alte documente folosind diferite pretexte.
Dovezi ca am lucrat in acea firma am destule dar ma intrebam daca, in eventualitatea in care depun plangere penala pt neplata salariului sau lucrul la negru, o convorbire telefonica angajat-angajator, in care angajatorul recunoaste ca angajatul a lucrat la negru, poate fi folosita ca si proba?
cerd ca convorbirea telefonica si celelalte probe ti-ar fi mai de folos intr-o actiune civila sieventual oplangere la itm din raza judetului unde-si are sediul sc la care ai lucrat la negru.nu prea vad de ce te-ai complica cu o plangere penala,acest fel de probleme le poti rezolva mai usor deschizand un proces civil ,pe care daca zici cxa ai probve il castigi garantat si daca vrei mai mult fa o plangere la organeul de control a inspectoratului de munca ,amenda e destul de mare pt astfel de societati care se joaca de-a angajarea...........
succes
O actiune pe dreptul muncii este cea mai indicata...e scutita de taxa de timbru, iar sarcina probei revine angajatorului - pe penal nu aveti sanse, iar pe civil e complicat din multe puncte de vedere. Succes...B-)
Actiunea civila inseamna ca dvs. va adresati instantei civile de judecata (tribunal, judecatorie, in functie de ceea ce doriti sa obtineti), si nu politiei, parchetului sau instantei penale. Adica nu "denuntati" o infractiune cu scopul ca firma sa fie pedepsita penal, ci va solicitati drepturile: sa se incheie contract de munca, carte de munca, sa vi se elibereze adeverinte, fise fiscale, sa vi se plateasca salariul sau contributiile catre stat, sau orice alte cereri ati mai putea avea, legate de faptul ca ati lucrat la negru.
Situatia este intr-adevar mai complicata, depinde de ce vreti sa obtineti, si daca ati avut vreidata contract de munca la aceasta firma, daca da, cum a incetata, daca nu, de cand lucrati la ei, mai lucrati si in prezent acolo, doriti sa mai lucrati si pe viitor, sunteti singurul angajat la negru... etc.
In mod sigur o parte din problemele dvs. s-ar rezolva daca ati face o plangere la ITM, in care sa povestiti totul...
Oricum, inregistrarea audio nu prea va foloseste la mare lucru in niciuna dintre variante. La o adica, va fi nevoie de alte dovezi ca ati lucrat la firma respectiva (martori, acte completate, orice altceva).
In mare, pasii pentru actiunea civila sunt:
- formmulati o cerere in care cereti instantei ce doriti : salarii, de ex., povestiti starea de fapt, aratati care sunt dovezile dvs., daca aveti
- de obicei, competent este tribunalul de la domiciliul dvs., unde veti si depune cererea
- nu se plateste taxa de timbru
- dovezile trebuie sa le faca angajatorul (ca nu ati lucrat la el, ca v-a platit salariul etc.)
Nu ar strica ajutorul unui avocat, al carui onorariu i veti recupera de la angajator daca veti castiga.
Trebuie sa mentionez ca am lucrat la ei, am avut taxele platite la zi. Acesta era a doilea job, cartea mea de munca fiind in alta parte. Cu ei am semnat un CIM (colaborare) plus cesiune drept de autor. IN urma cu cateva luni am fost fortata sa demisionez din CIM ramanand in picioare doar cesiunea. Acum cateva saptamani cand am solicitate toate documentele (fise fiscale, acte aditionale etc) am aflat ca le ceream degeaba pt ca lucrasem la negru in utimele luni. Am renuntat definitiv la colaborarea cu ei.
Dovezile mele sunt multe: declaratiile martorilor (colegi), alti colegi care si ei au lucrat /lucreaza la negru,.Fiind un post de radio la care am tinut emisiuni in direct, exista ascultatori plus inregistrarile aferente pe care le efectuam obligatoriu si le retinem circa 6 luni.