avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Proba impotriva angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Proba impotriva angajatorului

Recent am aflat ca in ultimele luni am lucrat la negru, angajatorul nedorind sa-mi elibereze fise fiscale, adeverinte si alte documente folosind diferite pretexte.

Dovezi ca am lucrat in acea firma am destule dar ma intrebam daca, in eventualitatea in care depun plangere penala pt neplata salariului sau lucrul la negru, o convorbire telefonica angajat-angajator, in care angajatorul recunoaste ca angajatul a lucrat la negru, poate fi folosita ca si proba?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 14:43, 22 Octombrie 2009
Acum e mai clar putin.
1. Pentru contractul pe drepturi de autor nu aveti calitate de salariat, si nici drepturile aferente - adeverinta, fis fiscala etc.
2. Aveti aceste drepturi doar pentru cim, pana la incetarea acestuia prin demisie. Dupa demisie, nu mai aveti niciun drept ca salariat.
Daca dvs, ati constatat ca sunt problemele cu actele pentru perioada dinainte de demisie, pentru acestea va puteti adresa instantei. Dupa, nu, sau cel putin nu in temeiul dreptului muncii.
In baza contractului de drepturi de autor dumneavoastra aveti dreptul la o remuneratie in suma de x lei pentru activitatea dumneavoastra, remuneratie lunara.

Daca nu vi s-au achitat drepturile decurgand din acest contract puteti formula o actiune in instanta solicitand obligarea sc la plata remuneratiei conform contractului plus daune interese.:)
contractul de cesiune este o anexa a CIM asa ca daca am demisionat din CIM am anulat si anexa - ce putin asta deduc.
Dar firma pe ce baza m-a platit in perioada aprilie-septembrie ? Cum pot sa-i trag la raspundere?

In plus, in primul an - 2007- am primit 2 fise fiscale: una cu venituri aferente CIM si una pt anexa. Pe anul 2008 nu am primit decat o fisa din care reieseau platile doar pt CIM fara anexa. DE la solicitarile mele repetate pt a doua fisa au inceput discutiile.

Dna iIrinamayer, imi vorbiti despre drepturile care decurg din anexa de cesiune dinainte sa-mi dau demisa?! Pt perioada ulterioara demisiei ce pot face?

Va multumesc
Eu cred ca actul de cesiune a fost in mod gresit anexat la cim, si cele doua acte au fiecare "viata" proprie, independenta.
De aceea nu cred ca demisia din cim a dus la incetarea celuilalt contract, si banuiesc ca in baza lui ati fost platita dupa demisie.
Nu stiu de ce pe 2008 ati primit numai fisa fiscala pentru cim - poate este un abuz, o greseala, sau poate, formal, contractul de cesiune a expirat (situatia pare incurcata, si eu nu stiu ce sa va spun fara sa vad toate actele).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala in firma unui deputat ina_enache ina_enache Buna ziua Vin cu o neclaritate sau mai bine spus cu o utopie: vreau sa depun o plangere penala impotriva angajatorului meu. Pe scurt: acum 3 ani si ... (vezi toată discuția)
Concediere in urma violarii corespondentei ina_enache ina_enache Nu este povestea mea ci a colegului meu: o poveste din aceeasi firma (post de radio) a deputatului... \"curat ca lacrima\". Eu si colegul meu am purtat ... (vezi toată discuția)
Complicatii indemnizatie crestere copil ina_enache ina_enache Buna ziua Am o dilema legata calcularea indemnizatiei de crestere copil. Pe scurt: sunt profesor si mi-am schimbat orasul de resedinta in urma cu cateva ... (vezi toată discuția)