Vin cu o neclaritate sau mai bine spus cu o utopie: vreau sa depun o plangere penala impotriva angajatorului meu.
Pe scurt: acum 3 ani si jumatate am inceput sa lucrez cu o companie mediatica, la un post de radio. Pt ca aveam si un alt job, am semnat un contract de colaborare urmand ca veniturile sa fie inregistrate intr-un contract de cesiune drept de autor. Totul a fost aparent bine pana mi-am dat demisia din motive obiective: intarzieri succesive ale salariilor, contractele nu au mai fost declarate astfel ca m-am trezit ca de 1 an si jumatate lucrez la negru. M-a afectat f tare pt ca datorita aceste ilegalitati, fiind insarcinata, nu pot beneficia de indemnizatia de 85% si trebuie sa ma limitez la cei 8 mil.
Din luna martie a acestui an mi s-a cerut sa-mi dau demisia doar pe hartie (asta pt ca mai aveam inca un rest de contract de munca de 160 lei pe luna) pt ca institutia sa nu mai plateasca taxe si impozite. Colegii mei care aveau norma intreaga au fost obligati sa accepte anumite schimbari pe cartea de munca tocmai pt a evita aceleasi taxe si impozite.
Am incetat activitatea in adevaratul sens al cuvantului, in urma cu 2 saptamani si nu mi-am primit ultimii bani. Se pare ca firma nici nu ii va mai da pt ca in fond, nu mai am niciun document care sa arate ca sunt angajat al acestei firme din martie. Singurele dovezi pe care le am in acest sens sunt emisiunile care raman inregistrate si declaratiile colegilor mei.
As vrea sa stiu daca pot depune plangere penala sau ceva similar ca sa-mi pot recupera ultimele drepturi salariale.
Da, dati in judecata angajatorul.
Ca sa puteit beneficia de indemnizatia de crestere copil trebuie sa aveti venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni inainte de data nasterii copilului.
puteti sa dati in judecata angajatoru la Tribunalul Mun. Bucuresti - Sectia a 8-a Litigii de munca. este un proces pe dreptul muncii si este gratis .
termenul de prescriptie este de 3 ani ptr drepturi salariale.
in rest, sincer nu inteleg de ce v-ati dat demisia si ati lucrat "la negru" din martie pana acum? puteati sa faceti contract de drepturi de autor, care nu obliga la angajarea dvs in firma iar societatea nu prea are de platit dari.
incercati sa adunati cat mai multe probe care sa va sustina cauza. stiu ca obligatia de a proba este in sarcina angajatorului. dar, avand probele strinse de dvs, le puteti folosi in timpul procesului in fata presedintelui completului. asa, poate aveti noroc si stirbiti imaginea angajatorul demonstrand ca minte sau ca ascunde probe.
nu este ortodox (poate) dar zau ca este extrem de eficient.
la contestatia pe care o veti depune la tribunal atasati probele pe care le considerati utile in acest stadiu de proces. nu dati toti asii din maneca.
de asemenea, aveti grija ce rugati instanta sa solicite ca probe de la angajator. daqca stiti ca un document, material, etc., este f important in demonstrarea cauzei dvs rugati instanta sa-l solicite. bine ar fi sa aveti si dvs o copie a acelui material. daca angajatorul, la urmatorul termen, nu a a dus materialul puteti sa-l puneti dvs la dispozitia instantei si sa incercati sa subliniati ca ati putut face rost de el dar angajatorul se pare ca nu a depus prea mari eforturi din moment ce nu l-a adus.
nu uitati. deviza principala este ca trebuie sa castigati procesul
Va multumesc f mult pt raspunsul detaliat. Mi se pare o procedura aparent simpla dar imi amintesc de faptul ca in spate se afla un deputat f important pt elena udrea si pt. basescu. In plus, deja a fost dat in judecata de presedintele unui consiliu judetean acum 3 ani pt evaziune fiscala si ... degeaba.
Ca si dovezi am contractul de munca, fisele fiscale pt dreptul de autor care nu corespund cu cifrele din contract, lipsa fisei fiscale pe 2008 desi eram angajat (mi s-a spus ca pt nimeni nu au fost inregistrate fisele fiscale ca sa evite taxele), demisia din primavara si inregistrarile radio care arata ca am lucrat acolo pana pe 2 sept.
Referitor la demisia pe care mi-am dat-o in primavara, nu va pot spune decat ca am fost obligata subtil "ca sa evitam taxele" . In plus demisia respectiva a fost pt un contract de 160 lei (aflasem de cateva zile ca drepturile de autor nu au mai fost declarate si nu mai puteam face nimic)
In final mi-am dat demisia "total" pe 2 sept pt ca nu se accepta ca eu sa am intrerupere in activitate nici macar 1 saptamana cat voi naste. Mi s-a refuzat orice concediu si pt ca nu aveam niciun document la mana, am preferat sa renunt. Cartea de munca nu este afectata pt ca sunt in continuare profesoara.
Mi se spunea tot timpul ca eu a in continuare contractul de drept de autor dar daca nu a mai fost declarat, ce valoare are?
Mentionez ca eu am incheiat cu ei un contract de munca de 160 lei (part-time) si ca anexa a fost si contractul de drept de autor pe 1000 lei. Daca am semnat demisia pt cel de 160 lei, cat conteaza o anexa nedeclarata?