avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Cesiune drept autor in mass media
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Cesiune drept autor in mass media

BUna ziua

Am o intrebare legata de un contract de munca in radio. Sunt cadru didactic si in paralel, acum 3 ani, am semnat un contract cu un post de radio, contract care era compus dintrun CIM in valoare de 160 lei si o anexa sub forma unui contract de ecsiune drept de autor in valoare de 1000 lei. In primul an firma a depus taxele si impozitele aferente, iar eu am depus la administratia financiara declaratie aferenta.

In anul urmator, firma nu a mai depus absolut nimic si implicit nu mi-a dat nicio fisa fiscala pe acre s-o depun. In urma insistentelor mele, mi s-a spus ca "statul nu ii ajuta cu nimci asa ca nu au de ce sa depuns si eu ramana sa lucrez avand in picioare doar acel CIM in valoare de 160 lei". Pt. o perioada am continuat asa dar am tot insistat ca firma sa plateasca totul aferent contractelor.

Folosind pretextul crizei, m-au fortat sa demisionez doar pe hartie, din CIM de 160 lei, spunadu-mi-se ca reintra in vigoare contractul de cesiune drept de autor. Dupa cateva luni am renuntat definitiv la colaborarea cu ei si le-am cerut toate actele aferente pt a-mi intocmi dosarul de indemnizatie crestere copil.

De atunci sunt fie sunt "plimbata cu vorba" fie imi sunt trimise niste documente care nu atesta decat ca au platit taxele si impozitele aferente CIM in valoare de 160 lei. Ulterior mi s-a spus ca de cand mi-am dat demisia pe hartie din CIM si am acceptat sa primesc veniturile pe cesiune, acesta s-a diminuat la 650 lei dar eu nu-mi amintesc sa fi semnat nimic si nici sa primesc vreun act aditional care sa ilustreze micsorarea salariului.

Ce pot face?

Mi s-a insinuat ca eu ar fi trebuit sa platesc impozitul aferent acestui contract si ca firma nu avea obligatia sa-l declare dar atunci de ce in primul an au platit impozitul?
Trebuie sa primesc fise fiscale diferite: una pt CIM si alta pt cesiune?
POt depune plangere la ITM sau si in alta parte?

De 3 saptamani firma nu mai raspunde solicitarilor mele pt intocmirea dosarului de indemnizatie mai sus mentionat. Ce pot face pt asta?
Cel mai recent răspuns: Talk Partners , Consilier juridic 20:32, 18 Februarie 2010
Buna ziua,

Va gasiti intr-o situatie regretabila! Mi-e greu sa ma pronunt cu certitudine, dar voi incerca sa va sugerez cateva lucruri, pe baza a ceea ce ati descris dumneavoastra.

In primul rand, impozitul de 10% pentru drepturi de autor se plateste la sursa, adica de cei care au cesionat drepturile. Pentru CIM, fiind angajator, impozitul pe salariu se plateste tot de catre ei (radio). Nu stiu ce v-au sugerat ei, dar pe baza declaratiilor depuse de catre dumneavoastra, la sfarsitul anului se face regularizarea si, in cele mai multe cazuri, dumneavoastra ar trebui sa primiti bani de la stat, nu sa dati.

In ceea ce priveste demisia, aceasta inceteaza doar CIM, nu si cesiunea drepturilor de autor. Pentru a inceta cu totul relatiile cu ei, ar trebui sa reziliati contractul de cesiune. DIn moment ce nu ati semnat asa ceva, ei sunt obligati sa va plateasca in continuare. Iar daca spuneti ca nu vi s-a dat sa semnati o reducere a sumei pe drepturi, atunci ei sunt obligati sa va plateasca in continuare cu suma initiala. Sfatul meu: ITM!!!!! Mult succes!
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
Talk Partners, Consilier juridic
Practic, in mai am semnat o decizie de incetare a contractului de munca. Din ce imi spuneti dvs., chiar daca e o anexa a CIM, cesiunea drept de autor merge inainte?
In baza carei legi ei trebuie sa ma plateasca in continaure?
Mentionez ca eu nu am depus decat o singura declaratie dupa primul an de colaborare, pt ca atunci am primit fisele fiscale aferente. Dupa, nu am mai declarat nimic

Va multumesc mult pt amabilitate
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2010
ina_enache, utilizator
Cesiunea drepturilor nu se face ca anexa la niciun contract de munca. Este un contract de sine statator! Lege 8 / 1996. Mult succes!
Mie mi se pare ciudat tocmai pt ca aceasta anexa(contract de cesiune) are acelasi nr. de inregistrare la ITM ca si CIM de 160 lei.

Este normal sa fie asa?
NU ar trebui sa fie inregistrat si la administratia financiara?
Bineinteles ca trebuie inregistrat, dar de asta se ocupa angajatorul, de obicei. In 30 de zile de la semnare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proba instanta impotriva angajatorului ina_enache ina_enache Buna seara Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: in luna aprilie mi-am dat demisia de la un loc de munca unde aveam un contract de colaborare si mi s-a ... (vezi toată discuția)
Proba impotriva angajatorului ina_enache ina_enache Recent am aflat ca in ultimele luni am lucrat la negru, angajatorul nedorind sa-mi elibereze fise fiscale, adeverinte si alte documente folosind diferite ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala in firma unui deputat ina_enache ina_enache Buna ziua Vin cu o neclaritate sau mai bine spus cu o utopie: vreau sa depun o plangere penala impotriva angajatorului meu. Pe scurt: acum 3 ani si ... (vezi toată discuția)