Am o dilema legata calcularea indemnizatiei de crestere copil. Pe scurt: sunt profesor si mi-am schimbat orasul de resedinta in urma cu cateva luni. Am lucrat neintrerup in invatamant timp de 3 ani, iar acum am luat un post in Bucuresti care expira pe 8 ianuarie. Copilul se va naste la jumatatea lunii februarie ceea ce inseamna ca voi avea o luna in minus in cartea de munca.
Ce posibilitati am sa acopar acea luna? (somaj, o angajare la firma unui prieten etc)
In plus, am mai realizat si alte venituri si despre asta am mai scris pe acest forum. Am lucrat in firma unui deputat si am avut un contract de cesiune drept de autor. Acum ceva vreme am aflat ca de fapt nu a mai declarat acest contract, eu lucrand la negru.IN aceasta activitate am 3 ani neintrerupti pana acum 2 sapt cand mi-am dat demisia. Conteaza acest contract in vreun fel chiar daca nu a fost declarat in ultimul an - eu incasand banii ca si inainte cand a fost declarat - ?
Pot forta mana angajatorului respectiv pt ceea ce a facut?
O alta intrebare este legata de aocatia copilului. Daca nu se rezolva nimic cu acest contract de cesiune drept de autor, pot opta pt 85% din salariul de profesor (asta ar insemna circa 800 lei). As vrea sa stiu daca la aceasta suma se mai adauga si cei 200 lei sau stimulentul de crestere copil?
Pt a putea beneficia de indemnizatie pt CCIC trebuie sa aveti stagiu de 12 luni inainte sa se nasca copilul.
Daca postul expira in 8 ianuarie, inteleg ca e pe perioada determinata, iar in aceste conditii puteti beneficia de somaj.
Chiar daca sunteti in somaj, puteti prezenta la agentia de somaj concediu medical pentru sarcina si lehuzie care va fi calculat si platit de catre agentia de somaj.
Toate veniturile realizate de dumneavoastra pot intra in calculul celor 85%, cu conditia sa se poata prezenta dovezi in acest sens( adeverinta eliberata de angajator).
Daca faceti o sesizare la ITM , in care specificati ca ati lucrat dar nu vi s-a facut CIM, si puteti dovedi ca ati lucrat si incasat bani de la respectivul angajator , atunci angajatorul poate fi obligat sa va inregistreze CIM retroactiv.
Indiferent cat este indemnizatia CCIC, se primeste alocatia de 200 lei pt copil.
Singurele dovezi ca eu am primit banii sunt niste semnaturi date la birou. In plus exista martori pt ca de cele mai multe ori colegii au ridicat banii si mi i-au dat. (nu eram in localitate cand se dadeau salariile)
Avand un contract de munca pe care figurau 165 lei si o anexa de cesiune drept de autor de 1000 lei (desi luam 1500 lei) am fost obligata sa-mi dau demisia uramad ca eu sa am doar anexa inregistrata. Ulterior cand am cerut fisa fiscala, am aflat ca nu fusese inregistrat. Am renuntat la colabrarea cu ei acum 2 saptamani. In acest context, daca nasc in feb, intra in calcul si perioada aceasta?
Pt luna aceea dinaintea nasterii copilului daca ma angajez la firma unui prieten, el este platitorul indemnizatiei crestere copil?
Consultati juristul de la ITM si explicatii problema si va va ajuta in formularea sesizarii.
Daca va angajati la firma prietenului, acesta va platii contributiile ce rezulta in urma calculului salariului, indemnizatia CCIC este platita de primarie.
Deasemenea cei de la directia muncii va vor lamurii mai exact in legatura cu cuantumul indemnizatiei CCIC. ( scuze , din viteza , acest raspuns l-am publicat la alt subiect in discutie)