avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificari in CIM neaduse la cunostinta angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificari in CIM neaduse la cunostinta angajatului

Stiu ca orice modificare in CIM trebuie adusa la cunostinta angajatului prin intermediul actelor aditionale in 3 exemplare (1 ITM, 1 angajator, 1 angajat).

Am un contract cu o firma format dintr-un CIM si unul de cesiune drept de autor.
Problema mea este ca dupa incetarea colaborarii cu firma , am solicitat o adeverinta care sa prezinte veniturile inregistrate. in total (CIm plus cesiune) Cu stupoare am vazut ca au fost 4 modificari in CIM de-a lungul a 2 ani si jumatate, modificari de care eu habar nu aveam.

Am dreptul sa cer firmei acte aditionale pt aceste modificari?

In plus, contractul prevede bonuri de masa pe care le-am primit de 5 ori dupa care firma nu le-a mai dat motivand ca nu mai sunt bani. IN concluzie s-a modificat un alt punct din CIM fara act aditional. Pot sa cer retroactiv fie bonurile fie actul aditional si pt asta?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandra Stegar , Consilier juridic 12:04, 16 Octombrie 2009
Solicitati mai iatai scris fostului angajator sa va puna la dispozitie actele aditionale modofocatoare ale CIM.
Daca nu le veti obtine, ceea ce cu siguranta se va intampla, faceti petitie scrisa la ITM, si plangere penala impotriva fostului angajator, si va constituiti si ca parte civila cu toate drepturile salariale modificate unilateral.
Modifiarile aduse contractului individual de munca sunt nule daca nu implica actul redactat si semnatura angajatului de luare la cunostinta si implicit acceptare.
Solicitati angajatorului copii ale acestor acte aditionale.
Daca faptul ca primiti bonuri de masa este mentionat in contractul individual de munca si nu ati beneficiat de acest drept, daca existe acte aditionale care poarta semnaura la angajat dar nu este a dvs, pentru toate acestea puteti sesiza Inspectia Muncii si puteti chema in instanta angajatorul. Cu siguranta se va dispune acordarea retroactiva a drepturilor cuvenite si neacordate.
Ceea ce spuneti dvs suna ideal. Doar ca pana acum am avut n probleme cu ei. Asa cum am spus am semnat acum 2 ani si jumatate un contract impartit in 2 (CIM plus cesiune drept autor). Dupa un 1 an primit cele doua fise fiscale aferente celor 2 tipuri de venit, depunand declaratia la administratia financiara.Anul acesta nu am primit decat fisa fiscala aferenta CIM. In aprile am fost fortata sa renunt la CIM, veniturile mele urmand sa fie inegistrate conform contractului de cesiune. Ulterior, dupa ce am solicitat in repetate randuri fisa fiscala aferenta acestui venit pe anul trecut, am aflat ca luasem banii la negru, acesta nemafiind declarat. Acum cateva saptamani am incheiat orice colaborare cu ei din aceste motive.

Mi s-a spus - si pe acest forum-ca acest contract de cesiune trebuia inregistrat de mine la administratia financiara pt ca eu sa platesc impozitul aferent. Dar atunci de ce firma a depus totul pt primul an si pt urmatorul nu.
Sunt in dificultate pt ca in feb trebuie sa nasc si este normal, dupa munca depusa, sa obtin 85% la indemnizatie.

Va multumesc pt amabilitate
Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2009
ina_enache, utilizator
Mergeti in instanta si va solicitati drepturile. pentru litigii de munca nu se percep taxe de judecata (timbru). Daca nu ma insel termenul de rezolvare este de 15 zile.
buna ziua, in plus fata de ce au spus colegii mei ar trebui sa stiti si urmatoarele:

pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, cf art. 52, alin 2, lit a din Codul Fiscal se retine la sursa 10% din venitul brut; asta inseamna ca platitorul ar fi trebuit sa vireze catre stat acesti 10% si restul de 90% din brut sa vi-l achite dvs.
Dvs. insa aveati obligatia sa completati si sa depuneti anual la administratia financiara declaratia pentru alte venituri (nu mai stiu exact este declaratia 200 sau 205) impreuna cu adeverinta pentru aceste venituri si copie a contractului de cesiune; pentru ca pentru aceste venituri aveti dreptul sa deduceti 40% cheltuieli forfetare, nu mai trebuia sa platiti catre stat restul de 6% pana la cota unica de impozitare, din contra ati fi primit inapoi un procent foarte mic, 0,4% reprezentand diferenta dintre cei 10% retinuti la sursa si 9,6% cat datorati impozit dupa aplicarea deducerii.
Mai mult, dupa ce a incetat CIM daca ati avut doar venituri din proprietate intelectuala, ar fi trebuit sa platiti 5,5% contributia CASS(dar nu mai putin decat contributia pentru un salariu minim brut - vedeti art.257 din legea nr.95/2006). Aceasta obligatie va revenea dvs.
Daca sunteti in aceasta situatie, adica daca de la un moment dat ati avut venituri numai din drepturi de proprietate intelectuala si nu ati achitat contributia CASS, probabil ca nici nu va vor acorda indemnizatia pentru cresterea copilului chiar daca demonstrati realizarea veniturilor pana ce nu o veti achita din urma pentru perioada respectiva.

mult succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune drept autor in mass media ina_enache ina_enache BUna ziua Am o intrebare legata de un contract de munca in radio. Sunt cadru didactic si in paralel, acum 3 ani, am semnat un contract cu un post de radio, ... (vezi toată discuția)
Proba impotriva angajatorului ina_enache ina_enache Recent am aflat ca in ultimele luni am lucrat la negru, angajatorul nedorind sa-mi elibereze fise fiscale, adeverinte si alte documente folosind diferite ... (vezi toată discuția)
Cass la contractele pentru drepturi de autor alex68 alex68 Buna ziua. Va rog, daca poate cineva sa-mi spuna daca pentru contractele de drepturi de autor se plateste CASS. Pana anul acesta, singurul impozit pe care l-am ... (vezi toată discuția)