avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am depus demisia pe 15 Noiembrie, Angajatorul nu vrea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am depus demisia pe 15 Noiembrie, Angajatorul nu vrea sa o accepte

Buna ziua.

Dupa cum am spus mai devreme, vreau sa demisionez de la locul de munca curent. Am depus deja demisia si am vorbit cu angajatorul, are demisia dar refuza sa o inregistreze. Sunt de acord sa stau cele 20 de zile de cand am depus demisia, de fapt asta si fac acum, ma duc la munca normal, dar nu mi s-a aprobat demisia.

Mi s-a spus ca trebuie sa gasesc eu pe altcineva si sa fac training acelei persoane, doar apoi pot sa plec.

Din cate am vorbit cu diverse persoane, angajatorul nu are voie sa faca asa ceva, nu? Adica demisia trebuie acceptata fara comentarii din partea angajatorului, nu? Mai ales daca eu stau cele 20 de zile cum zice legea, timp in care angajatorul poate gasi pe altcineva.

Pot sa fac ceva daca nu mi se accepta demisia? Eu am depus demisia pe data de 15 deja, si inca nu a fost acceptata de angajator. Mentionez ca sunt profesor la un centru de limbi straine, in caz de conteaza. Nu am nimic in contract legat de obligatii la plecare, in afara de cele care sunt impuse automat de lege.

Ce imi recomandati sa fac? Ma gandeam sa merg la ITM, sau exista alta solutie?

Va multumesc din suflet pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:16, 22 Noiembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Refuzul inregistrarii demisiei poate fi sesizat ITM-ului,

Art.81 C.mun.
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
....

Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
n) nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
......
(1^1) Contravenientul poate achita in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din amenda prevazuta la alin. (1) lit. e)-e3), inspectorul de munca facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.
.......
Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neacceptare demisie dodo2003 dodo2003 Buna ziua, Am lucrat ca sofer o sapatmana la o firma de transport si apoi mi-am dat demisia deoarece conditiile de lucru erau improprii. Am comunicat verbal ... (vezi toată discuția)
Probleme firma de paza bronic10 bronic10 Salutare am lucrat la o firma paza se faceau ore suplimentare foarte multe si nu eram de acord :) ...Mi-am bagat demisia si nu au vrut sa imi accepte demisia ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca CBogdanStefan CBogdanStefan Buna ziua, Dupa cum sugereaza titlul , am o nelamurire despre desfacerea contractului de munca. Acum o luna de zile , mi-am contactat departamentul de ... (vezi toată discuția)