1. Intre motivele apte sa justifice desfiintarea locului de munca, in temeiul art. 65 C. muncii, poate fi mentionata si reorganizarea activitatii.
2. "In masura in care angajatorul urmareste eficientizarea propriei activitati in scopul utilizarii cu randament maxim a resurselor umane si financiare, nu contravine dispozitiilor art. 65 din Codul muncii decizia de redimensionare a fortei de lucru, prin reducerea in totalitate a unor functii si mentinerea altora, intrucat instanta judecatoreasca sesizata de salariat poate sa verifice numai imprejurarea daca reorganizarea are ca scop mentinerea competitivitatii angajatorului, nefiind indrituita sa se implice in elaborarea si aplicarea strategiei de restructurare. Oportunitatea mentinerii locurilor de munca aferente postului de operator miscare II, in detrimentul locurilor de munca incadrate ca operator miscare III constituie o masura de management, care nu poate fi cenzurata de catre instanta, aceasta fiind tinuta sa verifice doar motivele de nelegalitate si netemeinice raportat la cerintele dispozitiilor art. 65 din Codul muncii"
(hotararea nr. 536/A din data de 02 martie 2016, pronuntata de Curtea de Apel Cluj,
[ link extern ] )
3. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil (art.67 C.mun.)
Prin urmare, Codul muncii prevede doar posibilitatea de a beneficia de aceste salarii compensatorii dar numai in conditiile in care acordarea lor este prevazuta de lege, de ccm aplicabil angajatorului, dar si de reg.intern (art.242 lit.c C.mun.)