avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota gresita certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota gresita certificat mostenitor

Buna ziua, in luna iunie am dezbatut mostenirea dupa bunica mea, mostenitori fiind tata si sora lui, ambii decedati. In certificatul de mostenitor dupa bunica se mentioneaza cum a dobandit bunurile( precum si ca a dobandit dupa decesul bunicului conform certuficatului de mostenitor din 1978). Cu certificatul dupa bunica am fost la un alt notar, am intrebat ce acte imi trebuiesc, dar nu mi s-a mentionat niciodata de certificatul de mostenire dupa bunic.. Iar acum, cota trecuta de acest notar este de 10/32... Am fost si am anuntat ca nu iese cota de 8/16 sau 1/2 Si mi s'a comunicat ca trebuie facuta o recalculare pentru ca am platit prea putin taxele notariale(1400 ron pt un teren de 106 mp evaluat la 102€/mp pe care se afla 2 camere din chirpic). Cum pot proceda? Nu mi se pare normal sa cunosc eu legile notariale si sa intuiesc ce mi'ar trebui pentru o succesiune, pentru ca nu sunt eu notarul. Si asa la succesiune imi calculase gresit valoarea bunului (calculase pentru 212 mp- inclusiv partea de 106 mp a verisoarelor), apoi
a realizat ca nu mi'a perceput impozit, pe care am fost si l' qm platit ulterior si tot eu am observat acea greseala pe care a remediat'o. Cum pot proceda?
Cel mai recent răspuns: Catalina2 , utilizator 16:33, 25 Noiembrie 2017
Din pacate aceste lucruri se intampla, si se intampla foarte des, iar dvs ca om simplu, pentru ca nu cunoasteti legile, nu aveti cum sa va protejati, decat mergand cu avocatul la notar si atunci altfel stateau lucrurile. Acum, in situatia data, nu prea aveti de ales, fie va apucati de invatat legile, fie apelati la un avocat, fie incepeti sa depuneti reclamatii pe la toate institutiile statului (reclamatii pe care nu o sa puteti sa le sustineti pentru ca nu stiti cum si uite asa, povestea se reia).
P.S. Ia uitati ce spune legea: În condiţiile legii, avocatul asigură asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti, a organelor de urmărire penală, a autorităţilor cu atribuţii jurisdicţionale, a notarilor publici şi a executorilor judecătoreşti, a organelor administraţiei publice, a instituţiilor şi a altor persoane juridice, pentru apărarea şi reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale persoanelor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Noiembrie 2017
trandafir2, moderator
Si nu este normal sa isi faca meseria? A avut totul la mana mai putin CM din 1978 dar care era mentionat in CM din iunie dupa care a lucrat... Nu este logic daca ambii parinti sunt decedati, sora tatalui a mostenit 1/2...? Cum este posibil sa faca 3 greseli majore :1) a gresit calculul valorii masei succesorale.. Calculase pe toata suprafata (adica si pt matusa mea decedata)
2) nici nu a citit certificatul de deces al tatalui care a murit in 2014 in SUA dar l'am scos in 2016 datorita birocratiei asa ca nu a impozitat... Apoi m'a sunar sa impoziteze
3)problema cu aceasta cota gresita

Aceasta nu este pur si simplu incompetenta? Pentru ce sa platesc in plus pentru ceva ce nu e eroarea mea ??

[ interventie moderator - sters citat anterior ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Noiembrie 2017
trandafir2, moderator
Ce bunuri au fost in masa succesorala si cum au fost dobândite?
@ Catalina2, este normal sa-si faca meseria si daca nu si-o face si, mai mult, daca cauzeaza si prejudicii altor persoane atunci notarul raspunde (cel putin teoretic) in toate felurile disciplinar, administrativ, penal sau civil dupa caz, iar partea prejudiciata poate cere obligarea notarului public la repararea prejudiciilor suferite. Insa realitatea este ca oamenii, chiar si in secolul internetului, nu-si cunosc drepturile, baga capul in pamant si suporta pierderea (este o varianta si asta, nu zic nu).
Cota indiviza 10/16 din imobilul format din teren 212mp si casa de locuit 2 camere.
Defuncta(bunica) a mostenit astfel: 1)cota 8/16 din teren ca bun comun cu sotul sau decedat anterior 1978
2) cota 2/16 din teren ca bun propriu, prin mostenire de la defunctul sau sot, decedat in 1978 in baza certif mostenitor nr.. /1978
3) cealalta cota indiviza de 6/16 din dreptul de priprietate asupra imobilului apartine copiilor in baza cm.. /1978
Mostenitori copiii(ambii decedati), fiecare cota de 1/2 din masa succesorala

Pe baza acestuia am facut succesiunea dupa tata la notarul despre care am povestit mai sus in care se mentioneaza:
Cota indiviza de 10/32 din dreptul de priprietate.. Idem cu ce este mai sus,dupa care se mentioneaza iar cum a dobandit bunica mea bunul
Cealalta cota de 10/32 din imobilul descris mai sus apartine surorii tatalui. Iar cotele 10/32 cu 10/32 nu reprezinta un intreg cum era normal
Mostenitoare:eu si sora cote 1/2 din masa succesorala.
Sper ca m'ati inteles. Multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare act notarial!?!? laura_lupu2002 laura_lupu2002 Buna seara Sotia decedeaza si raman mostenitori sotul supravetuitor si fiica (care nu este trecuta pe numele lui) Fiica merge cu tatal vitreg la notar sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire bic bic ce cota mastenesc dintr-o locuinta daca? am calitatea de nepot,iar bunica a decedat,bunicul vrea sa se dea in intretinere la o nepoata,verisoara mea,partea ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren fara dezbatere succesiune razvanboss razvanboss Buna ziua, As dori sa stiu daca se poate vin un teren extravilan de 1000 mp - vie, daca nu s-a dezbatut succesiunea. De pe urma defunctului au ramas 2 ... (vezi toată discuția)