avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Demisia din Consiliul Local
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Demisia din Consiliul Local

M-ar ajuta foarte mult sa-mi spuneti ce este de facut din punct de vedere legal in urmatoarea situatie: doi consilieri locali au demisionat, demisiile au fost inregistrate, ulterior s-au razgandit si vin in Consiliul Local sa faca circ. Asa cum cunosc din definitia demisiei, aceasta este un act unilateral de vointa, irevocabil. Dar nu poate fi aplicabil Codul Muncii aici. Vreau sa atac orice hotarare de consiliu luata inclusiv cu votul celor doi consilieri care au demisionat in instanta de Contencios-Administrativ ca fiind lovite de nulitate absoluta. Ce invoc in drept referitor la demisie? Am cautat mult pe Internet dar nu am gasit nimic referitor la un alt tip de demisie decat aceea reglementata prin raporturile de munca. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:38, 26 Noiembrie 2017
Legea 393/2004
Art. 10. -
Consilierii locali și consilierii județeni pot demisiona, anunțând în scris președintele de ședință, respectiv președintele consiliului județean, care ia act de aceasta. Președintele propune consiliului adoptarea unei hotărâri prin care se ia act de demisie și se declară locul vacant.

"Consiliul Local are competenţa de a lua act de încetarea unui mandat de consilier local, indiferent dacă în actul administrativ emis se face sau nu referire la textul de lege care o reglementează sau dacă s-a menţionat sau nu posibilitatea atacării în instanţa a actului administrativ. Cel care conferă dreptul la cale de atac este legea, nu menţiunea expresă din dispozitivul hotărârii. Prin hotărâre se ia act de situaţia apărută şi se declară vacant locul consilierului în cauză, legiuitorul neconferind posibilitatea exprimării vreunui vot cu privire la această stare de fapt, aceea de exprimare a voinţei consilierului, în cazul în speţă fiind vorba despre demisie"". (C.A. Mures, Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, Decizia nr. 5 din 11 ianuarie 2011)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salut hazli hazli daca mi-am dat demisia din functia de consilier local,mai pot sa o retrag? Daca se poate,in cat timp? (vezi toată discuția)
A fi sau a nu fi consilier local aura_s aura_s vis-a-vis de pierderea calitataii de consilier local, ce se intampla cand, avand un act oficial de excludere din partid, Consiliul Local nu vrea sa ia act de ... (vezi toată discuția)
Hotarare de consiliu local nelegala pedacipro pedacipro sunt consilier local intr-o comuna din judetul vaslui si as vrea sa va prezint o situatie mai speciala... in luna martie au fost adoptate o serie de hotarari ... (vezi toată discuția)