avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintarea unui copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintarea unui copil minor

Buna ziua tutror. Am urmatoarea speta: am obtinut hotarare judecatoreasca legalizata, pri ncare mi s-a incredintat fetita mea in varsta de 9 ani. Nu am fost casatorita cu tatal ei, dar am reusit sa ne intelegem ca copilul sa ramana la mine. Acum, vreau sa plec in vacanta cu copilul in strainatate (macar in vacanta de iarna, ca vara, gratie grevei judecatorilor nu am putut face nimic). Deci intrebarea este daca mai trebuie sa fac ceva, sa mai merg la vreo autoritate, sa mai obtin vreo hartie, sau cu acea sentinta legalizata s-a terminat toata povestea? Va multumesc pentru amabiltiatea de a raspunde.
Cel mai recent răspuns: ianej2002 , utilizator 10:03, 13 Octombrie 2009
Dupa pararea mea aveti nevoie la granita (in afara de pasaportul Dvs. si a copilului) doar de hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care vi-sa incredintat copilul
asa cred si eu, dar am zis ca mai bine intreb ca sa fiu singura si sa nu ma trezesc cu surprize la vama.
Cu hotararea legalizata cu mentiunea definitiva,nu va mai trebuie niciun act pentru a putea iesi din tara cu copilul.
Aveti nevoie de un consimtamant din partea tatalui pentru plecarea in strainante cu copilul. Incredintarea copilului nu va da toate drepturile asupra copilului in detrimentul tatalui.Se intra in sfera dreptului international si acolo tatal are dreptul sa stie tot ce se intampla cu copilul,unde calatoreste si doar cu consimtamantul lui sa treceti granita.Va poate da in judecata pentru limitarea dreptului la vizita.Iar la granita, mai ales la aeroport va va cere acest consimtamant.Va spun asta si din legislatie si din practica.Am vazut mame care au pierdut avionul fiind respinse de controlul vamal la aeroport deoarece nu aveau acest consimtamant notarial de la tata.E adevarat ca exista cazuri in care au trecut si fara sa ii ceara acest consimtamant,dar mergeti la noroc....si nu cred ca e cazul.
Ruje, imi cer scuze ca te contrazic!
Potrivit legii, minorii pot parasi tara numai insotiti de o persoana adulta si cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.
Daca minorii calatoresc insotiti doar de unul dintre parinti, atunci acesta trebuie sa prezinte la frontiera o declaratie a celuilalt parinte sau sa faca dovada decesului lui. Daca parintele insotitor dovedeste ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, nu mai este necesara declaratia celuilalt parinte.
In cazul in care minorul e insotit de un alt adult, i se permite iesirea din tara impreuna cu acesta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie, dupa caz:
- a ambilor parinti,
- a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila sau
- a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.
Declaratiile trebuie redactate in doua exemplare si autentificate in tara, de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.
Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului.
Declaratiile tip se gasesc pe pagina de Internet a Politiei de Frontiera: [ link extern ] ;)

Alte discuții în legătură

Iesire din tara cu un copil minor felice76 felice76 Buna ziua! As dori sa ma informati cu privire la conditiile care sunt impuse pentru iesirea din tara a unui copil minor.Precizez ca imi este incredintat ... (vezi toată discuția)
dupa divort pot sa plec din tara cu copilul minor fara acordul celuilalt parinte? mariuca11 mariuca11 Sunt divortata si am in custodie un copil minor de 6 ani cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.In hotarare nu scrie programul de vizitare al ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului minor din tara! luminita_gab luminita_gab sunt divortata si vreau sa plec cu copilul din tara! am hotarare definitiva si irevocabila, dar tatal are dreptul de a vizita minorul! ce acte imi trebuiesc? (vezi toată discuția)