avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Cum se va alege expertul ?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Cum se va alege expertul ?

Bună seara !
Suntem 3 moștenitori.
Un moștenitor locuiește în Timișoara și a vrut ca moștenirea să se împartă în instanță, pentru că nu a fost mulțumit de modul cum
ne-am înțeles.
Acum urmează să fie ales un expert.
Vă rog să mă ajutați cu câteva sfaturi:
- ce fel de expert va trebui să alegem ?
- fratele meu a cerut în scris ca instanța să îi trimită Lista cu experți ca să aleagă. Se poate așa ceva ?
Cum se alege un expert ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 08:30, 29 Noiembrie 2017
Instanta de judecata investita cu autoritatea solutionarii cauzei,va dispune alegerea aleatorie din lista expertilor
Instanta poate sa precizeze ca are lista cu 10 experti si partea sa indice un numar de la 1 la 10
Daca partea indica numarul 5,instanta va dispune executorul inscris in lista la numarul 5
Partile in proces consulta lista expertilor afisata la Biroul local pentru expertize tehnice judiciare de pe langa tribunal sau pe site-ul Ministerului justitiei si pot propune din respectiva lista fiecare parte in proces cate un expert. Daca nu se inteleg asupra numelui aceluiasi expert sau daca instanta nu aproba expertul propus, in acest caz, instanta desemneaza un expert din lista pentru efectuare expertiza. Pentru acest expert, instanta stabileste un onorariu provizoriu care trebuie platit de catre una din partile in proces sau de toate partile in proces in cuantum stabilit de instanta de judecata. Documentele pentru plata onorariului provizoriu se depun la dosarul cauzei. Specializareaa expertului este legata de ceea ce se imparte in instanta.
Fiecare parte in proces isi poate alege din aceeasi lista un expert parte pe care il plateste separat si depune la dosarul cauzei documentul care atesta plata.
Daca este necesara o contraexpertiza, atunci instanta de judecata va desemna din lista 1-3 experti pentru a efectua contraexpertiza.
Gasiti aici lista cu experti/ specialisti tehnici judiciari pe judete si specializari: [ link extern ]
S-au depus la instanta Obiectivele de Expertiza.
Judecatorul a spus ca la termenul de juc=decata urmator
se vor pine in discutia partilor.
Judecatorul a mai spus ca, tot atunci,
se va pronunta asupra Obiectivelor de Expertiza.

Va rog frumos sa imi spuneti
ce inseamna acest lucru ?
adica, ce trebuie sa facem ?



Ultima modificare: Marți, 28 Noiembrie 2017
oanaportar, utilizator
Partile in proces au depus propunerile lor pentru obiectivele expertizei. La urmatorul termen de judecata, partile in proces pot fi sau nu de acord (motivat, eventual cu documente) cu propunerile de obiective pentru expertiza, depuse de partea adversa in speta respectiva. In functie de discutii/ propuneri/ obiectiuni motivate, instanta va desemna expertul, va stabili prin incheiere de sedinta care sunt obiectivele la care trebuie sa raspunda expertul desemnat sa efectueze expertiza tehnica judiciara, termenul de depunere a raportului de expertiza, onorariul provizoriu pentru expert care trebuie depus in maxim de 5 zile de la data desemnarii in contul deschis la CEC al BLETJ pe numele expertului.
In situatia in care fratele nu are bani pentru onorariul provizoriu,
ce se va intampla ?

Alte discuții în legătură

Onorariu provizoriu proces suspendat pmeli pmeli am incasat onorariul provizoriu pentru o contraexpertiza, unul dintre experti a refuzat lucrarea si urma sa se numeasca un alt expert dar la acel termen de ... (vezi toată discuția)
Succesiune - expertiza amanata a 10 oara IulianDan IulianDan Buna ziua,ma judec cu tatal meu de patru ani,mama a decedat acum patru ani si tatal sa recasatorit,noi suntem trei frati doar eu mi-am cerut partea ce mi se ... (vezi toată discuția)
Expertiza casa dodorel62 dodorel62 Buna ziua . La o casa a trebuit sa se faca o expertiza , iar judecatoarea a emis catre expert o hartie cu punctele pe care trebuia sa le respecte si de care ... (vezi toată discuția)