avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie

Daca o persoana are venituri lucrand ca PFA (evident, platind ce trebuie) poate cere recalcularea pensiei?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:51, 12 Octombrie 2009
Se poate cere recalcularea pensiei:
-in cazul celor ale caror drepturi de pensie s-au deschis conform Legii nr. 3/1977 si au fost recalculate conform OUG nr. 4/2005;
-in temeiul art. 95 si art. 169 din Legea nr. 19/2000, pentru adaugarea stagiilor si a sporurilor nevalorificate la stabilirea acesteia sau obtinute ulterior stabilirii pensiei.

Beneficiarii de pensie pentru limita de varsta, de pensie anticipata partiala sau de pensie anticipata nu intampina probleme din partea caselor locale de pensii (am retinut ca sunteti din Bucuresti si banuiesc ca va referiti la categoria de pensie). Din data de 12 iunie 2009 a intrat in vigoare Legea nr. 209/2009 care a modificat Legea nr. 19/2009. Incepand cu acea data, beneficiarilor de pensie de invaliditate gradul I sau II le este interzis sa cumuleze veniturile din pensie cu veniturile rezultate din activitatea desfasurata ca PFA (art. 92, alin. 1, lit. g din Legea nr. 19/2000).

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc,
As avea de cerut o recalculare pentru ca intro peroioada a activitatii am avut contributii mai mari decat cele pe baza carora s-a calculat pensia (am trecut prin toate formele de privatizare), plus PFA-ul care este ultima optiune; dar se pare ca nu vor mai fi viabile in 2010.
Daca detineti documente din care rezulta plata contributiilor intr-un cuantum mai mare, solicitati recalcularea pensiei pentru toata perioada.
Alineatul 1 al art. 95 a fost declarat neconstitutional, in prezent nemaiproducand efecte juridice.

Art. 95 - Legea nr. 19/2000:
[ alin. 1 - Beneficiarii pensiei pentru limita de varsta pot solicita recalcularea pensiei dupa realizarea fiecarui stagiu de cotizare de minimum 12 luni. ]
(2) Cererea de recalculare a pensiei urmeaza aceleasi reguli procedurale privind solutionarea si contestarea, prevazute pentru cererea de pensionare.
(3) Pensia recalculata se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care s-a depus cererea de recalculare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare dana canaziru dana canaziru o persoana a lucrat in politie si s-a pensionat la 55 ani, apoi a lucrat la o soc de asigurari inca 10 ani. de la asigurari i s-a incetat contractul pt limita ... (vezi toată discuția)
Pensionare Mia12 Mia12 Sunt pensionar cu pensie partial anticipata si in acelasi timp sunt consilier local. Datorita indemnizatiei primite de la primarie Casa de pensii mi-a taiat ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie anca_mariette anca_mariette Am 55 ani, sunt pensionata medical de aproape 5 ani, cu gradul III - drept de munca 1/2 norma; am lucrat in acest interval la diverse firme , cu forme legale, ... (vezi toată discuția)