avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident in timpul programului
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident in timpul programului

Sotul meu este sofer de tir la o firma din resita din data de 3.11.2017.in franta in timp ce era la incarcare s-a urcat sa desfaca prelata tir-ului si s-a tinut de o bara care s-a rupt.el a cazut si i-a sarit rotula ..a fost chemata ambulanta si l-au operat in franta.nu am stiut de cardul european si la 3 zile dp ce l-au externat i-a zis k o sa ne vina factura in valoare de 3000€..nu stim dk angajatorul o sa plateasca factura...ce ne sfatuiti??in caz k nu plateste sa il dam in judecata sa-i plateasca asigurarea??
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:10, 28 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind vorba de o firma romaneasca la care este angajat sotul ca sofer, evenimentul produs in Franta trebuie comunicat de angajator la ITM. Daca nu a facut-o, puteti sa o faceti dvs. in scris, cu nr. de inregistrare/ data la ITM
Evenimentul se cerceteaza in tara de o comisie numita de angajator prin decizie interna ca AM in baza documentelor de cercetare intocmite de institutia franceza responsabila teritorial cu securitatea si sanatatea in munca conform legislatiei franceze in domeniu. Se anexeaza documentele medicale (fisa de internare, tratament, foaie de urmarire, etc.), inclusiv factura de plata. Angajatorul poate solicita sprijinul ambasadei Romaniei in Franta pentru procurare documente. Documentele se anexeaza in original si traduse in limba romana.
Dosarul de cercetare in tara, se avizeaza de catre ITM/ inspectia muncii si daca sunt indeplinite conditiile, firma romaneasca inregistreaza AM si intocmeste FIAM de inregistrare AM.
Conform prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republizata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Toate firmele inregistrate in Romania contribuie lunar, obligatoriu la Fondul antional unic pentru AM si BP constituit conform prevederilor legii. Din acest fond se platesc prestatiile sai serviciile. Angajatorul are obligatia sa faca demersurile necesare.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva angajatorului si cere daune materiale si/ sau daune morale daca angajatorul nu se achita de sarcinile sale legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident munca Antonia20 Antonia20 Domnul avocat sotul meu lucra pe tir la o firma din resita din 3.11.2017 si pe 24.11.2017 in timp ce era la incarcare s-a urcat sa trega prelata la tir si a ... (vezi toată discuția)
Accident munca Costy15 Costy15 Sunt sofer de tir,si in cursul zilei de vineri am descarcat camionul la o firma in germania ,in timpul descarcari am alunecat din remorca am cazut si am ... (vezi toată discuția)
Accident de munca ?? AlinaMagearu AlinaMagearu Daca esti conducator auto pe tir si in timpul muncii faci infart in timp ce conduci ,si iti monteaza 2 stenturi la inima.(in Italia )..Firma este din Romania ... (vezi toată discuția)