avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Obligativitate inscriere aplicatie in Biblioteca ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Obligativitate inscriere aplicatie in Biblioteca Nationala de Programe

In recenta Hotarare de Guvern 804/2017 cu privire la noile aparate de marcat electronice fiscale la Art. 18 punctul 6 se spune: "Programele de aplicație externe interfațate cu aparatele de marcat electronice fiscale prevăzute la art. 17 lit. a), b), e) și f) trebuie să fie înregistrate în Biblioteca națională de programe prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 1.621/2003 pentru organizarea și funcționarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București, cu modificările și completările ulterioare, specificând datele de identificare a aplicației, precum și modelele de echipamente fiscale omologate cu care se interfațează."
Expresia "Programele de aplicație externe interfațate cu aparatele de marcat electronice fiscale" se refera la driverele caselor de marcat sau la soft-urile pentru vanzare si gestiune utilizate de comercianti atat pentru controlul stocurilor si contabilitate primara cat si pentru tiparire de bonuri fiscale direct de pe calculator?
Ma poate lamuri cineva?
Am inteles ca taxa pentru inscrierea in BNP este de 200 de euro fara TVA (nu am inteles efectiv pentru ce se platesc acesti bani avand in vedere ca BNP nu ofera niciun serviciu contra sumei respective decat pur si simplu listarea aplicatiei - acestea nu sunt verificate sau testate asa cum ati putea crede). Mai mult decat atat la fiecare modificare operata in soft trebuie inscrisa o noua versiune (ati ghicit dupa plata a inca 200 de euro+TVA). Ce fac in acest caz firmele care dezvolta software la comanda? Spre exemplu intr-un software utilizat in restaurante pentru vanzare si gestiune de stocuri un client are nevoie de un raport in plus sau mai simplu de eliminarea unor coloane dintr-un raport sa spunem (nu veti gasi 2 contabili care sa lucreze la fel, fiecare va dori o modificare sau alta). Ce face dezvoltatorul? Inscrie o noua versiune in BNP care sa cuprinda modificarea respectiva??
Pentru sistemele Open Source in care oricine poate modifica codul sursa cum se va face verificarea si cine va raspunde in cazul unor neconcordante intre versiunea inscrisa in BNP si cea existenta pe calculatorul unui comerciant?
Mi s-ar parea normal ca sintagma "Programe de aplicație externe interfațate cu aparatele de marcat electronice fiscale" sa se refere la driverul casei de marcat, cel care seteaza efectiv parametrii acesteia si prin care se comunica date la casa de marcat (cu ajutorul unui fisier text / xml transmis din software-ul de vanzare). Aceste aplicatii sunt dezvoltate in general de producatorii caselor de marcat sau de importatorii directi si nu sufera modificari foarte dese.
M-ar interesa sa aflu cat mai multe opinii in legatura cu aceasta situatie pentru ca poate ridica o serie de costuri suplimentare semnificative atat pentru dezvolatorii de astfel de sisteme software cat si pentru comericianti (ganditiva ca softul cu care lucrati in prezent este dezvoltat de o firma care nu il va inscrie in BNP in cazul in care acest lucru se va dovedi obligatoriu - veti fi nevoiti sa lucrati in continuare cu softul respectiv chiar daca nu sunteti in legalitate sau veti fi nevoiti sa il schimbati cu unul avizat sau poate veti fi nevoiti sa achitati o suma de bani suplimentara actualului dezvoltator pentru a putea utiliza in continuare software-ul respectiv si iata cum apar costurile suplimentare).

Nu stiu daca sectiunea in care am postat este cea mai potrivita insa sper sa ma poata ajuta cineva cu informatii sau macar cu o parere cat de cat avizata.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: kular , utilizator 13:39, 17 August 2018
ati lamurit cumva neclaritatile expuse mai sus?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exemplu de activitati pe caen 6202 si 6203 andrasd andrasd Buna, Desfasor activitate in domeniul de IT, ma ocup de administrarea unui Soft ERP (contabilitate, comenzi, resurse umane, mijloace fixe, etc...) , soft de ... (vezi toată discuția)
Avizare soft emitere bonuri fiscale temp temp buna ziua, am dezvoltat un soft care optional poate genera facturi(+chitanta). as vrea sa pot genera si bonuri fiscale. din punct de vedere tehnic nu este o ... (vezi toată discuția)
Casa de marca si factura+chitanta acelasi punct de lucru ShadowElf ShadowElf Buna, Apelez la acest forum dupa ce am discutat in prealabil la finante, la contabilitate, am si vazut cateva exemple elocvente pentru problema mea si nu m-am ... (vezi toată discuția)